Gå til sidens hovedinnhold

Selverklært «forfører» og «livsnyter» dømt for flere voldtekter – fikk mildere straff

Påtalemyndigheten ville ha forvaringsstraff på ni år for den 46 år gamle gatemusikanten. Straffen endte på fengsel i syv år.

I oktober i fjor ble den 46 år gamle mannen dømt til fengsel i ni år i Oslo tingrett. Her sto han tiltalt for seksuallovbrudd mot fem kvinner i perioden 2016-2018, herunder to tilfeller av voldtekt til samleie.

I tillegg til fengsel ble mannen idømt erstatning og oppreisning til de fornærmede kvinnene på til sammen 690.000 kroner.

Både han og påtalemyndigheten, som la ned påstand om forvaringsstraff for mannen, anket dommen.

Levd en «bohemtilværelse»

Ankesaken ble avsluttet i Borgarting lagmannsrett i begynnelsen av mai. Her la påtalemyndigheten, representert ved konstituert statsadvokat Ingelin Hauge, igjen ned påstand om forvaring i ni år for 46-åringen.

Les også

Politiet advarer foreldre: – Eldre gutter tar mindreårige med inn i skogen, og utsetter dem for seksuelle overgrep

I retten forklarte mannen, som opprinnelig er fra Sør-Amerika, at han har livnært seg som gatemusikant i Oslo.

Han omtalte seg selv som en «forfører» og «livsnyter» som har levd en «bohemtilværelse». Overfor sakkyndige har han hevdet at han har utviklet 10–12 måter å gi komplimenter til kvinner på.

Lagmannsretten legger til grunn at en vanlig framgangsmåte for mannen har vært å oppholde seg utenfor utesteder i Oslo for å se etter enslige, unge og berusede kvinner. Det har han heller ikke lagt skjul på selv. Han fortalte at han i periode har vært ute på sjekking hver kveld og at han årlig har hatt sex med 100 til 150 kvinner.

«Tiltalte har stor seksuell appetitt og forsøker også å sjekke kvinner i andre sammenhenger. Ifølge tiltaltes forklaring kan det være hvor som helst – i parker, på bussen, i butikker eller på nettsteder. Han hevder at han husker hver eneste kvinne, slik man husker en god bok», er det gjengitt i dommen, som ble avsagt mandag.

46-åringen har også erkjent å ha hatt seksuell kontakt med de fornærmede kvinnene, men hevdet at det var frivillig.

Les også

Mann (36) tiltalt for sovevoldtekt av to menn

Frifunnet for én voldtekt

Retten finner det på sin side bevist at han har forholdt seg som beskrevet i tiltalen.

Unntaket er den ene tiltaleposten som omhandler voldtekt til samleie, der lagmannsretten konkluderer med at tvilen må komme 46-åringen til gode og frifinner ham:

«Det understrekes at lagmannsrettens konklusjon om frifinnelse ikke er uttrykk for mistillit til NNs (fornærmedes navn, journ.anm.) forklaring, men er et utslag av de strenge materielle vilkårene og det høye beviskravet for domfellelse for voldtekt. Det er lenge siden hendelsen og av forståelige grunner vanskelig å huske detaljer, noe NN åpent har gitt uttrykk for i sin forklaring for lagmannsretten», står det i dommen.

Mannen domfelles dermed for ett tilfelle av voldtekt til samleie, to tilfeller av voldtekt til seksuell omgang og ett tilfelle av seksuell handling uten samtykke.

Slipper forvaringsdom

Til diskusjonen om straffeutmåling finner lagmannsretten ingen formildende omstendigheter:

«Som tingretten peker på, er det skjerpende at tiltalte har begått flere grove forbrytelser av samme karakter. Det er også skjerpende at tiltalte, under postene som seksuell omgang, ved manipulerende atferd oppnådde en tillit som han deretter misbrukte».

De kommer dermed til at syv års fengsel er passende straff – to år mildere enn i tingretten. De finner heller ikke grunnlag til å dømme 46-åringen til forvaring, slik påtalemyndigheten ønsket.

Samtidig understreker retten at vurderingen har vært vanskelig, blant annet med henvisning til at sakkyndige har konkludert med at mannen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

I tillegg til fengsel må 46-åringen erstatning og oppreisning på til sammen 540.000 kroner til de fornærmede kvinnene.

Les også

Overfalt og voldtok kvinne i park – nå er en 19-åring siktet for nok en voldtekt

Kommentarer til denne saken