(Nordstrands Blad)

– En dag skal jeg eie dette, sa Jon Inge da han bare hadde jobbet her et halvt år eller noe, ler Bjørn Furulund.

Og utsagnet for cirka 16 år siden var rett. På fredag skal Jon Inge Skaarer overta familiebedriften gjennom to generasjoner og 78 år, Glassmester Knut Furulund AS. Den dagen blir salget ferdigstilt og Torill og Bjørn Furulund sier farvel til eierskapet de har hatt siden begynnelsen av 90-tallet. De har jobbet i bedriften i 35 år. Torill var gift med Bjørn sin bror, og Bjørn er sønn av Knut Furulund som startet firmaet i 1943 på Simensbråten.

– Det er mye følelser rundt det å selge bedriften. Men den er ikke sammenlignbart i forhold til da vi tok over på 90-tallet. Det har vært en utrolig stor utvikling og vi har bygd opp livsverket vårt, sier Torill Furulund.

Glassmester Knut Furulund AS

  • Startet av Knut Furulund i 1943 på Simensbråten. Flyttet etter krigen til Dælenenga og deretter tilbake til Lambertseter. Ligger nå i Cecilie Thoresens vei.
  • Utfører det meste innen tradisjonelt glassmesterarbeid.
  • Har mange private kunder, men også mange profesjonelle. Entrepenører, tømrere, forsikringsselskaper også videre.
  • Alt er bestillingsvarer og skreddersydd.
  • De er syv ansatte og godkjent lærlingbedrift ifølge eierne.

Hun snakker om at hun er glad i jobben og har hatt en yrkesstolthet hele veien. I tillegg har det vært en trygg arbeidsplass.

– Det blir nok et tomrom, sier hun.

Samtidig er de begge tydelige på at det er alt til sin tid, og at det nå var riktig tid for dem å selge bedriften videre.

Gikk i lære hos faren

Både Torill og Bjørn Furulund jobbet sammen med faren og moren hans. Da jobbet sistnevnte i rammebutikken og med regnskap, mens faren jobbet med glass. Torill har hatt administrativt ansvar og drevet rammebutikken, mens Bjørn er glassmester og gikk i lære hos faren sin. Han «ble født her», som han sier.

– Men det var ikke tvang. Det var tilfeldigheter og bare sånn det ble, sier han.

Det samme er Jon Inge Skaarer. Han er utdannet tømrer, men begynte i familiebedriften for 16 år siden. Det har ligget i kortene lenge at han skulle overta. Det var ikke naturlig at Torill eller Bjørn sine barn skulle gjøre det.

– Jeg nådde milepælen. Jeg tenkte at det var spennende, men jeg fikk også en klump i magen. Nå er det hele og fulle ansvaret på meg, sier Skaarer.

Samtidig sier han at det er en trygghet i å overta bedriften han har jobbet så lenge i. Både med at det er en stabil bedrift og at han kjenner kundene godt. Han forteller at det er en kjerne i bunn som er viktig. Og den skal han bygge videre på. Nå er det han som skal eie alle aksjene.

– Det var alt eller ingenting. Jeg gjør ikke ting halvveis. Men nå får jeg skylde på meg selv hvis det går gærent, ler han.

Nå får han en ny hverdag, med nye oppgaver. Bjørn Furulund sier leende at han må søke om flere timer i døgnet.

– Naturlig at han overtar

Torill blir pensjonist fra fredag, mens Bjørn Furulund fortsetter i jobben, bare uten eierskapet. De er begge klare på at det nå er Jon Inge Skaarer som styrer skuta.

– Det er naturlig at han overtar og gjør sine ting, sier Torill, mens Bjørn supplerer: – Nå må han ta sine valg.

Bjørn sier at han «føler på det» at bedriften ikke lenger er i familien. Samtidig understreker han at det er en trygghet at Jon Inge Skaarer overtar og viderefører det de har bygd opp. Torill skryter av både kollegaer og trofaste kunder. Hun vil gjerne takke hyggelige kunder gjennom et langt yrkesliv.

– Jeg takker for meg, sier hun.