Seks mindreårige gutter – samtlige av dem 17 år gamle – må møte i Oslo tingrett i neste uke, tiltalt for gjentatt, grov gruppevoldtekt av en mindreårig jente.

Den første voldtekten skal ha skjedd på kvelden 21. august 2019 i Groruddalen. I tiltalen er det gjengitt hvordan en av guttene og flere for politiet ukjente personer, skal ha dratt jenta ned en utendørs trappegang.

Til tross for at hun gjorde motstand, skal de ha tvunget seg til seksuell omgang med henne.

Slag og trusler

Ved en senere anledning skal tre av guttene ha oppsøkt henne på vei hjem og kommet med seksuelle tilnærmelser. Da hun motsatte seg de tiltalte, skal de ha holdt henne fast og hatt seksuell omgang med henne.

22. september samme år skal fem av guttene ha voldtatt samme jenta, denne gangen i et skogsområde. I tiltalen er det beskrevet hvordan en av dem skal ha tatt tak i halsen hennes bakfra og dratt henne inn i en bod. Deretter skal guttene ha voldtatt henne etter tur.

Da hun forsøkte å nekte, skal de ha slått og drapstruet henne.

En annen gang, også det sommeren 2019, skal tre av guttene ha tilbudt henne penger for sex. Da hun avslo, skal én av guttene ha løftet henne opp, mens en annen dro ned tightsen hennes.

Vil lukke dørene

Tiltalen mot guttene ble tatt ut i september i fjor, men saken har ikke vært tidligere omtalt da statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås har lagt ned for forbud mot gjengivelse av tiltalen som kan være identifiserende for de involverte.

– Jeg vil ikke si så mye om saken ennå, fordi det blir et spørsmål om å lukke dørene og et referatforbud i hovedforhandlingen. Vi har ikke noe interesse av å begrense offentligheten i seg selv, men dette er av hensyn til fornærmede, sier Gravås til Avisa Oslo.

Saken starter i Oslo tingrett 2. februar og går helt frem til 12. mars, altså 29 dager.

– Det er en veldig alvorlig straffesak med unge mennesker i alle roller, sier Gravås.

I tillegg til voldtekt er en av guttene tiltalt for kroppskrenkelse ved at han skal ha tatt kvelertak på den fornærmede jenta. Han skal også ha truet med å drepe henne dersom hun ikke ga ham koden til mobiltelefonen hennes.

En av de øvrige tiltalte skal også ha vært i besittelse av en film som viste seksuelle overgrep mot en gutt i barneskolealder.

– Alvorlig tiltale

Henriette Willix, Aurora Lindeland Geelmuyden og Knut Ditlev-Simonsen er tre av forsvarerne. De ønsker ikke å kommentere saken. Det har ikke lykkes Avisa Oslo å komme i kontakt med den fjerde forsvareren, Marthine Høhrbye.

Brit Kjelleberg er bistandsadvokat for den fornærmede jenta.

– Jeg har ikke så mange kommentarer, utover at det er en alvorlig tiltale. Så får vi se hvordan rettsbehandlingen går og hva som blir utfallet, sier hun til Avisa Oslo.

Hun støtter aktors forslag om å lukke dørene i rettssaken.

– Jeg tenker at det er fornuftig, sier Kjelleberg.

Hennes klient har forklart seg til politiet i tilrettelagt avhør, og skal i utgangspunktet ikke vitne i retten.

– Vil hun være til stede under saken?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer bistandsadvokaten.