– Grøss-medaljen skal tildeles et nybygg som skjemmer sine omgivelser. Det har dessverre ikke vært vanskelig å finne kandidater i denne kategorien, skriver Arkitekturopprøret på sine hjemmesider.

Arkitekturopprøret skal dele ut Grøss-medaljen til Norges styggeste bygg og Hedersprisen til årets peneste.

Nå er de ti nominerte byggene i de to ulike kategoriene klare.

Ingen Oslo-bygg er nominert til Hedersprisen. Men hovedstaden har derimot to kandidater til Grøss-medaljen.

Instagramkontoen Arkitekturopprøret har fått enorm oppmerksomhet det siste året. Bevegelsen vil modernismen til livs, og ønsker at nybygg og steder skal bygges med tradisjonsorientert arkitektur.

– Munchmuseet blant de nominerte

Munchmuseet i Bjørvika og Økern Portal er blant de nominert til Grøss-medaljen. Juryen skriver følgende om hvorfor Munchmuseet er nominert til prisen:

– Da juryen valgte dette banale tårnet på en tomt som hadde fått føringer om lav bebyggelse, fikk vi endelig avkreftet teorien om at dårlig samtidsarkitektur kan skyldes på grådige boligutbyggere.

– Her valgte man nemlig bort kvalitet til fordel for et forsøk på provokasjon, og endte opp med et eksosgrått skuldertrekk som antakelig må totalrenoveres lenge før 100-årsjubileet for Munchs skjebnesvangre testamentering av hus og verker til Oslo kommune, heter det.

Også Økern Portal får passet påskrevet:

– En skalaløs kontorbygning som har tatt i bruk mange av de verste arkitektoniske virkemidlene fra de siste 100 årene, med kalde glassfasader, ubrukelige utearealer under tunge tak og retningsløs ignoranse for byen rundt, skriver juryen.

Dette er de ti kandidatene, i tilfeldig rekkefølge, til Grøss-medaljen:

  • Paradisalléen, Bergen
  • Økern Portal, Oslo
  • Kaldnes Brygge, Tønsberg
  • Hotell 1624, Kongsberg
  • Helse- og velferdskontoret Falkenborg, Trondheim
  • Lovund Hotell, Lurøy
  • Remmen studentby, Halden
  • Sandnes rådhus
  • Kvartal 9, Larvik
  • Munchmuseet, Oslo

– Vanlige folk kårer vinnerne

Og det er «vanlige folk» som skal kåre vinnerne.

– Dette er folkets pris! I stedet for at Gutteklubben Grei gir hverandre priser, så skal folket få bestemme hva som er årets styggeste og peneste bygg, sa Saher Sourouri tidligere i høst til Avisa Oslo.

– Det deles ut mange arkitekturpriser i Norge, men prisvinnerne velges av arkitekter og andre i bransjen. I tillegg blir det estetiske ofte neglisjert. Vi vil lage en pris hvor vinnerne velges av befolkningen og det estetiske står i hovedfokus.

Grøss-medaljen er en parodi på den etablerte Groschmedaljen som er en norsk arkitekturpris, hvor styret består av arkitekter og representanter fra ulike institusjoner. Sourouri mener at Arkitekturopprørets priser bidrar med noe arkitekturdebatten mangler: Vanlige folks meninger.

– I andre arkitekturpriser, er det arkitekter som deler ut medaljene. Da blir det til at Gutteglubben Grei gir hverandre priser. Vanlige borgere, deler ikke de fleste arkitekters syn på hva som er fint. Derfor er det ofte veldig lite interesse for sånne priser blant folk, sa Sourouri.

Bildeserie

Se bilder fra åpningen av Økern Portal