Rundt klokken 16.30 la regjeringen, kongefamilie og byråd ned blomster for ofrene etter masseskytingen natt til lørdag.

Folk holdt rundt hverandre, gråt og man kunne høre hikst, ellers var det fullstendig stillhet da blomstene ble lagt ned, forteller AOs reporter på stedet.

Kongefamilien var først, før enkelte fra regjeringen la ned blomster. Deretter kom byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ordfører Marianne Borgen (SV) sammen og la ned sine buketter.

Da de dro derfra klappet alle som sto rundt dem.

Allerede klokken 14.30 satt frem blomster ved London Pub som folk kunne legge ned der masseskytingen fant sted natt til lørdag. Folk sto da også og delte ut blomster fra buketter de hadde kjøpt inn, forteller AOs reporter på stedet.

Saken fortsetter under bildene.– Tror hele Oslo er litt i sjokk

Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) hadde også møtt opp for å legge ned blomster.

– Det var veldig sterkt og rørende. Det er forferdelig tragedie det som har skjedd. Jeg tror hele Oslo er litt i sjokk, sier Stav til AO.

– Oslo er og skal være en mangfoldig by med plass til alle. Det er en frihavn for veldig mange som lever ulike liv, spesielt for det skeive miljøet, det er jo stort i Oslo, fortsetter hun.

Stav sier hun skal være med å ta imot noen fra Pride senere. Hun mener det viktigste nå er å stå sammen.

Utsatt, men ikke avlyst

– Pride-paraden ble dessverre utsatt, men mange tok til gatene og det varmet veldig. Paraden er utsatt, ikke avlyst. Vi skal fortsatt feire Pride, ta gatene tilbake og farge Oslos gater med regnbuens farger. Ingen skal få skyte oss til stillhet eller taushet.

Byråden synes det er fantastisk hvor mange som har tatt til gatene lørdag, til tross for at paraden ble utsatt. Hun forteller hun våknet opp til «sjokk og vantro» da hun hørte om det som var skjedd.

– Det tror jeg det var for veldig mange som ikke hadde tenkt at dette kunne skje. Det er jo et angrep på våre verdier om åpenhet, frihet, inkludering og at alle skal kunne være seg selv og elske hvem de vil. Det er sorg, sinne og frustrasjon, også blir man bare enda mer innstilt på at vi skal ta tilbake gatene våre, stå sammen for å sørge for at Oslo er en trygg by for alle.

– Hvordan skal vi som bor i Oslo nå gå sammen videre?

– Oslo kommune har satt inn kriseberedskap og mobilisert for å støtte de som nå står i veldig vanskelig situasjon: Folk som har mistet nære, berørte, pårørende til skadde og alle andre som nå føler seg utrygge. Det er ganske mange nå som føler seg utrygge og er redd, så nå må vi ta godt vare på hverandre og vi står sammen med regjeringen om å stille opp for de som er berørt.

Hun tilføyer:

– Vi skal fortsatt stå opp for de verdiene som vi tror på og som er helt grunnleggende for samfunnet vårt.