– Det har aldri vært noe tilsvarende i Norge. Dette er unikt, sier Geir Jarle Bjørneng til Avisa Oslo.
Han er arrangementsansvarlig for Oslo Løpsfestival – et helt nytt konsept som denne våren gjør sitt inntog i hovedstaden.
Arrangementet består av åtte Oslo-baserte løp som går gjennom sommerhalvåret 2021. Deltakerne kan selv velge om man vil delta på ett, flere eller samtlige løp.
Distansene varierer fra korte løp på 3–5 kilometer – til et løp tilsvarende en halvmaratondistanse.
– Det er derfor vi har kalt det en løpsfestival. Det blir som forskjellige konserter på en musikkfestival. Du kan velge kortere distanser om du liker det, eller lengre distanser om du foretrekker det. Det er motbakkeløp og nedoverløp – kupert og flatt. Alt er tilpasset enhver smak, sier Bjørneng.
Til info: Oslo Løpsfestival og Avisa Oslo er samarbeidspartnere.

Nauy (39) ble hasteinnlagt etter en heroinoverdose. Da han våknet opp, var beinet amputert
– Kommet for å bli
Lenger ned i saken kan du lese mer om de ulike løpene.
Man kan løpe og konkurrere i tre klasser: Alene, i par eller tre om gangen. Etter at man har meldt seg på vil deltakerne kunne booke et tidspunkt for gjennomføringen av hvert enkelt løp. Det er kun ett løp som er mulig å delta på om gangen. De påmeldte har i overkant av to uker på seg til å gjennomføre det utvalgte løpet.
Det settes ut solcelledrevne tidtakingsbokser ved start og mål for hvert løp, som gjør at det mulig å løpe med startnummer igjen. Startnummeret, som deltakerne får i posten, har en mikrochip som registrerer start- og sluttid. På den måten skiller løpene seg fra de svært populære virtuelle løpene – som har blomstret opp for fullt under koronaperioden.
– Er dette fremtidens løpsarrangement?
– Ja, både og. Dette konseptet er kommet for å bli, uten tvil. Men jeg tror det vil kombineres med fellesstarter, sier Bjørneng.
– Det er aldri blitt satt opp noe lignende som dette – som pågår nesten gjennom et helt år, supplerer han.
Slik kom ideen
Det er løpemagasinet Runners World som står bak konseptet. Allerede har man testet et lignende arrangement i Sverige. Etter suksessen i nabolandet ønsker man nå et tilsvarende opplegg i Oslo.
Bjørneng jobber i Norges Runners World-avdeling og i Springtime (løpsarrangør). Det var slik han ble involvert i prosjektet.
Det er flere hundre påmeldte siden lanseringen i midten av april. Allerede 30. april går startskuddet for det første løpet, som vil ta plass langs Frognerstranda. Løypen er på fem kilometer.
– Jeg tror folk savner å løpe med startnummer nå. Vi ønsker å skape løpeglade for alle – fra barn og unge og hele veien opp, sier han.
Saken fortsetter under bildet.

Joakim (25) hatet å jogge, men nå har løpingen endret livet hans. Slik fant han suksessoppskriften
Ultraløper er med på laget
Bjørneng har også fått med seg Abelone Lyng på laget. Ultraløperen har siden 2016 hatt en stor forkjærlighet for løping.
– Det startet da jeg i 2016 skilte meg. Jeg har barn og fant ut at jeg må trene, men at jeg samtidig måtte bruke så kort tid som mulig. Da fant jeg ut at løping er noe av det mest effektive du kan gjøre. Jeg fikk løpt fem kilometer på 40 minutter. Det var tidsklemma som gjorde det.
– Så ble jeg bitt av basillen, så nå går all min fritid til løping. Det er sånn det er, sier hun og ler.
Lyngs tips for bedre løpemotivasjon
- Skynde seg langsomt. Man må forvente at det vil ta litt tid før man kommer seg over kneika. Men den kommer! Du skal gjøre ting ganske mange ganger før det blir en rutine, så er det dessverre lett å bryte en rutine.
- Det er ikke noen nedtur å måtte gå. Ta heller en pause i en motbakke enn å slite deg helt ut.
- Legg inn små premier. For eksempel å unne seg en bolle på en Marka-stue under en løpetur.
- Løp sammen med noen. Ha en person som kan hjelpe deg med motivasjonen. Noen dager er det ekstra tungt, og da er det lettere om man har en avtale med en venn. En annen gang er det vennen som har problemet med motivasjonen, så kan man selv hjelpe.
- Sett deg et mål! Meld deg for eksempel på et løp, så har man et spesifikt mål å trene mot.
- Noen ganger kan det være motiverende å kjøpe seg noen nye sko eller treningstøy. En gang i mellom er det greit å kjøpe seg litt motivasjon. Da får man mer lyst til å komme seg ut og bruke det nye.
- Ta på musikk på øret! Finn musikk du liker, det kommer man langt med.
Allerede året etter at Lyng startet med løping hadde hun gjennomført et maraton. Det ga såpass mersmak at hun ønsket å se hvor langt hun klarte å løpe. Og etter at hun fullførte et ultraløp på 60 kilometer har hun bare meldt seg på løp som er stadig lengre, brattere og villere.
Samtidig har hun vært skribent for Runners World. Da hun fikk spørsmål om å være med laget som arrangerer Oslo Løpsfestival, var hun ikke i tvil.
Lyng har nå testet alle løypene. Dette er hennes vurdering:
1. Frognerstranda
Distanse: Fem kilometer
Dato for gjennomføring: 30. april–16. mai
Lyngs beskrivelse: Denne løypen går fra Lysakerkilen og inn til Aker Brygge. Her er det mest nedoverbakke, men generelt veldig flatt. Det er her alle de raske løperne drar for å teste formen. Da er det ekstra gøy å ha et løp akkurat her.
2. Alnaelva ned
Distanse: Sju kilometer
Dato for gjennomføring: 21. mai–6. juni
Lyngs beskrivelse: Løpet starter oppe ved Tveita, der man får litt sti og turvei. Det er en ganske spennende rute, som går mest nedover. Smalvollen er et våtmarksområde på strekningen. Vannet der er nesten smaragd grønt og det er et rikt dyre og fugleliv langs strekningen. Man løper også over to flotte hengebruer. Det er rett og slett en naturopplevelse. Alnaelva er ikke like kjent som Akerselva, men etter min mening er den mer spennende.
3. Bogstadvannet rundt
Distanse: Ti kilometer
Dato for gjennomføring: 11. juni–27. juni
Lyngs beskrivelse: Ruten går både på grusvei, asfalt og sti. Her får man dermed testet egenskapene på sti. Den er ganske kupert, men alt i alt en fin runde. Her løper man forbi flere kulturperler. Den går langs åkre og Bogstad gård.
4. Nøklevann rundt
Distanse: Ti kilometer
Dato for gjennomføring: 2. juli–18. juli
Lyngs beskrivelse: Det er skogsbilvei omtrent hele veien. Dette er en veldig kupert løpetur. Du er som regel enten i en nedoverbakke eller oppoverbakke – klassisk Østmarka-stil! Du passerer også mange fine badesteder på veien. Nøklevann er et yndet turmål og friluftsområde. Det anbefales å ta en bolle på Rustadsaga etter endt løp.
5. Halvmaraton
Distanse: 21,1 kilometer
Dato for gjennomføring: 23. juli–8. august
Lyngs beskrivelse: Dette løpet er litt hemmelig foreløpig. Vi har ikke helt plottet inn hele ruten. Men vi kan love at den blir spennende og grønn. Ruten går steder hvor folk vanligvis ikke løper, det komme til å gå gjennom skog og grøntområder. I hovedsak vil man løpe på grus og skogsbilvei.
6. Korketrekkeren opp
Distanse: Fire kilometer
Dato for gjennomføring: 13. august–29. august
Lyngs beskrivelse: Her løper man fra Midtstuen og opp til Korketrekkeren. Men husk: Da er du bare halvveis! Man skal nemlig fortsette videre opp mot Tryvannstårnet. Hele løpet er på rundt 350 høydemeter. Dette er et løp som går an å løpe hele veien, men da skal jeg love deg at du får melkesyre. Folk kommer garantert til å løpe for hardt i starten, så mitt tips er å ikke brenne alt kruttet med en gang. Da kan man heller avslutte med stil.
7. Maridalsvannet rundt
Distanse: 13 kilometer
Dato for gjennomføring: 3. september–19. september
Lyngs beskrivelse: Denne løypen går på grusvei og asfalt. Dette er en perle. På høsten, som er tiden for dette løpet, vil Maridalsvannet fargelegges i gult og oransje. Det som er ekstra fint her, er at du føles som at du er på landet selv om du er veldig nær Oslo. Man løper forbi åkre, gårder og ruinene fra Margaretakirken.
8. Hovedøya rundt
Distanse: Fire kilometer
Dato for gjennomføring: 24. september–10. oktober
Lyngs beskrivelse: Dette er det korteste løpet. Her drar man ut til Hovedøya og løper langs sjøen hele veien. Man unngår de største folkemengdene og kan nyte utsikten. Se opp for både ruiner, fin natur og utsikten til Oslo fra sjøsiden.