Lørdag formiddag var Jon Helgheim (FrP) gjest i Helgemorgen på P2 og NRK1. Han var der for å snakke om bruken av sivil ulydighet, etter at blant andre aksjonsgruppa Extinction Rebellion (XR) har benyttet seg av demonstrasjonsformen flere steder i Oslo den siste uken.

I studio var en representant for XR, og Helgheim møtte Rødts andrekandidat i Oslo, Seher Aydar, til debatt.

I debatten argumenterer Helgheim for at bruken av sivil ulydighet er en negativ måte å demonstrere på, og sier han mener det finnes « ... tusenvis av andre, ikkevoldelige, måter å demonstrere på».

Debatterer statsstøtte

I løpet av programmet blir demonstrasjonene mot etableringen av gruveselskapet Nassir ASA ved Repparfjorden trukket inn som eksempler på sivil ulydighet i nyere tid.

I debatten får Helgheim spørsmål fra programleder Sigrid Agnethe Hansen om at Frp vil fjerne statsstøtten til organisasjoner som bedriver sivil ulydighet og hva det vil endre.

Til det svarer Helgheim:

– Folks skattepenger, fra ærlige arbeidsfolk som driver inntekter inn til staten, skal ikke brukes på til å støtte opp rebeller som ødelegger for de samme arbeidsplassene. Hvis man ikke klarer å holde seg til loven, så skal i hvert fall ikke staten finansiere og sponse det. Da bør de pengene heller gå til folk som engasjerer seg på en lovlig måte, som faktisk er med å gjøre en forskjell, som utvikler dette samfunnet i en positiv retning, og ikke til folk som raver rundt i klovnekostyme midt i arbeidstida og ødelegger for dem som har faktisk har skaffet disse inntektene.

– Uakseptabelt

Den siste setningen har skapte sterke reaksjoner blant samer i Norge. I en pressemelding lørdag ettermiddag skriver leder i Oslo Sameforening, Tor Gunnar Nystad, at ut fra konteksten, er det liten tvil om at Helgheim siktet til samer og samekofter.

– Vi finner at omtalen av samekofter som «klovnekostymer» er rasistisk og uakseptabel, skriver han.

Til Avisa Oslo sier han at samer over hele landet har reagert på kommentaren.

– At en stortingsrepresentant kommer med dette typen uttalelser er ganske utrolig, sier han.

Tror ikke på misforståelse

På spørsmål om han tror Helgheim kan ha snakket om aksjonistene i XR sier han at han ikke ser det slik ut ifra konteksten i programmet.

– Vi oppfatter det som at han omtaler oss. Kofta vår er en nasjonaldrakt, og den er det fineste vi har. Det er mange som har følt seg støtt i dag, sier han.

  • Les hva som ble sagt i forkant av kommentaren nederst i saken.

Også på Twitter har flere merket seg kommentaren, blant andre leder av Arbeiderpartiets Samepolitiske Råd, Eivind Yrjan Stamnes (22).

På Twitter og Facebook skriver han:

– Jeg har ikke ord. Dette er så alvorlig. Så grovt. Så provoserende. Han fortjener ikke folkets tillit til å fortsette på Stortinget, om kommentaren.

– Blank løgn

Til Avisa Oslo sier Jon Helgheim at han aldri nevnte samer da han omtalte de som driver med sivil ulydighet som «folk som raver rundt i klovnekostyme midt i arbeidstida».

– Dette er en oppkonstruert løgn, sier han.

– Arbeiderpartiet eier verken folkeskikk eller evner å drive med politikk når de må lete etter blank løgn for å bli krenka. Dette var en debatt om de som demonstrerer i Oslo. Det var til og med en representant i studio. Jeg sa «de som raver rundt i gatene», det gjør ikke samene i Repparfjorden, legger han til.

Helgheim sier videre at han forventer at innlegget til Ap-politiker Yrjan Stamnes slettes.

– Det er ren løgn. Hvis jeg skal bli beskyldt for å være rasistisk mot samer uten å nevne samer ved ett eneste ord, da vet jeg ikke hva jeg skal si. Ønsker de seg selv virkelig så vondt at de må lage en sak ut av dette, spør han.

Sletter ikke innlegget

Avisa Oslo har vært i kontakt med Yrjan Stamnes som sier at han ikke kommer til å slette innleggene på Twitter og Facebook.

– Jeg ble forbannet da jeg så klippet. Jeg tenkte at det var dråpen som fikk begeret til å renne over. FrP har foreslått å legge ned Sametinget, fjerne samers status som urfolk og frata vernet og støtten vår kultur og våre språk sårt trenger – og nå går han direkte til angrep på min nasjonaldrakt. Vi har sett det før og vi kommer til å se det igjen. Dessverre er samehets svært utbredt, 75 prosent av samisk ungdom oppgir at de opplever hets og 40 prosent av samisk ungdom oppgir at de hetses jevnlig, sier 22-åringen som er bosatt på Vålerenga.

På spørsmål om hva han tenker om at Helgheim sier at han ikke snakket om samer, svarer han at han mener det er åpenbart at debatten dreide seg om Repparfjorden, ikke XR:

– Jon Helgheim var invitert til en debatt om Nussir og Natur og Ungdom, fordi en partifelle av Helgheim denne uka krevde at NU skulle miste statsstøtte fordi medlemmer av NU deltar i sivil ulydighet. Demonstrasjonen og sivil ulydighet i Repparfjorden har også mange samer til stede. Når han snakker om Repparfjorden og klovnekostymer – da er det lite tvil for meg, sier han.

– Helgheim nevnte ikke samer da han kom med utsagnet, tror du på at han er misforstått og egentlig snakket om XR?

– Helgheim debatterte Repparfjorden, ikke XR. Spørsmålet han besvarte omhandlet Repparfjorden, ikke XR. Utsagnet nevner ikke samer, men heller ikke XR. Hvis han virkelig mente XR og ikke samer, så kan han vel beklage at han ordlegger seg såpass dårlig at samefolket opplever at han snakker om våre nasjonaldrakter, sier han.

Anmelder trusler

Yrjan Stamnes sier han har fått en mange meldinger etter at innleggene ble publisert. Mye av det er til støtte for Helgheim:

– All hets og trusler jeg får fra Helgheims venner og tilhengere som følge av innlegget kommer til å bli politianmeldt, avslutter han.

Dette ble sagt

Klippet fra lørdagens utgave av Helgemorgen kan du se her. Debatten om sivil ulydighet starter rundt 1 time og 18 minutter inn i programmet. Jon Helgheim kommer inn etter 1 time og 26 minutter. Etter dette blir aksjonene ved Repparfjorden nevnt flere ganger. Fra 1 time og 31 minutter og 30 sekunder går samtalen slik:

Seher Aydar: – De som står ved Repparfjorden er samer, helt vanlige arbeidsfolk, det er miljøvernere, ungdommer, politikere, de har også ærlig arbeid. Å late som at de ikke har ærlig arbeid og ikke driver verden fremover, det synes jeg er litt merkelig. Vi må huske at det er sivil ulydighetsaksjoner som har gitt oss muligheten til ganske mange rettigheter som elitepolitikere og maktpolitikere ikke har villet gi folk, for eksempel stemmerett. Det var også mange sivil ulydighetsaksjoner for å få det til og for å drive verden fremover.

Jon Helgheim: – Vi kan være enige om at det er veldig mange viktige ting som settes fokus på av demonstranter. Nå snakker vi om hvordan gjøre det. At Rødt her prøver å fremstille det å systematisk bryte loven og ødelegge for andre som ærlig arbeidslag ... Det er helt feil ...

Programleder avbryter: – Nå, nå, nå, skal jeg stille et spørsmål først, Jon Helgheim. En av dine kolleger i FrP har denne uka sagt i Dagsnytt 18 at dere vil fjerne støtte til organisasjoner som bedriver sivil ulydighet. Hva vil det egentlig endre?

Jon Helgheim:Folks skattepenger, fra ærlige arbeidsfolk som driver inntekter inn til staten, skal ikke brukes på til å støtte opp rebeller som ødelegger for de samme arbeidsplassene. Hvis man ikke klarer å holde seg til loven, så skal i hvert fall ikke staten finansiere og sponse det. Da bør de pengene heller gå til folk som engasjerer seg på en lovlig måte, som faktisk er med å gjøre en forskjell, som utvikler dette samfunnet i en positiv retning, og ikke til folk som raver rundt i klovnekostyme midt i arbeidstida og ødelegger for dem som har faktisk har skaffet disse inntektene. Det er det som er viktig her. Vi skal ha litt respekt for ærlige arbeidsfolks penger og ikke bruke det på dem som ødelegger.