Tirsdag morgen startet rettssaken mot en 37 år gammel mann, tiltalt for drapet på sin far Tor Kjærvik (70) på Røa 12. april i fjor.

Han forsøkte også å drepe Merete Bertheussen, farens samboer, med flere skudd. Hun klarte imidlertid å rømme ut av boligen og inn til en nabo, der hun ringte politiet.

«Tor er drept! Tor er drept!», sa hun i samtalen til politiets operasjonssentral, som ble spilt av i Romerike og Glåmdal tingrett tirsdag morgen.

«Kom og hjelp meg», fortsatte Bertheussen til politiet.

Videre beskriver hun at samboerens sønn dukket opp i boligen på Røa, rettet en pistol mot Kjærvik og skjøt ham.

Bertheussen er selv til stede i rettssalen i Lillestrøm. Hun var tydelig preget mens det åtte minutter lange nødanropet ble spilt av.

Kontaktet PST

Samboeren var først ut i vitneboksen i retten tirsdag formiddag. Hun fortalte at Kjærvik ringte henne da han var på vei hjem drapsdagen, og fortalte at sønnen ville komme innom en tur.

– Vi ble glade for det. Det var lenge siden, sa hun i retten.

Hun reagerte på 37-åringens oppførsel da han kom hjem til dem, fortalte hun. Etter å ha gått inn på kjøkkenet, hørte hun det hun beskrev som fryktelige brøl fra stuen.

– «Nei, nei, nei», hørte jeg at Tor skrek.

Da hun kom i stua, så at hun sønnen hadde rettet pistolen mot ansiktet til faren. Hun forsøkte å få ham til å legge den vekk – til ingen nytte.

– Tor ba for livet sitt. Han var helt desperat og livredd. Jeg skjønte at det ikke bare var Tor som skal dø nå, vi skal begge dø, sa Bertheussen fra vitneboksen.

Kjærvik ble drept med to skudd i hodet mens han satt i en stol i stua. Samboeren anslo at sønnen siktet på ham i ett minutt før han til slutt skjøt.

– Han ble torturert og henrettet etterpå. Det var tortur det Tor opplevde da han hadde pistolen rettet mot seg.

Idet Bertheussen løp ut av boligen etter det første skuddet, løsnet 37-åringen også flere skudd mot henne.

– Det bare haglet rundt meg. Det kokte med kuler. Jeg var sikker på at jeg var truffet.

Bertheussen fortalte videre at hun tidligere hadde kontaktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST), fordi hun var bekymret for 37-åringen. Blant annet fant hun et stikkvåpen under puta etter at han hadde vært på besøk.

I dag, halvannet år etter drapet, preger fremdeles hendelsen livet til Bertheussen.

– Jeg får flashbacks. Noen ganger kryper jeg på gulvet fordi jeg er så redd for at noen skal skyte meg, sa hun i sin forklaring.

– Er du redd for NN (tiltalte, journ.anm.), spurte statsadvokat Sturla Henriksbø.

– Ja. Veldig.

«Jeg har skutt og drept faren min»

Den tiltalte 37-åringen ringte selv politiet etter drapet og meldte seg. Han ble pågrepet ved Njårdhallen på Makrellbekken, om lag ti minutters kjøring fra åstedet.

«Jeg har nettopp gjort noe ulovlig. Jeg har skutt og drept faren min. Jeg befinner meg nå på Røa. Jeg har lagt fra meg pistolen min», sa 37-åringen i samtalen med politiet, som også ble spilt av i retten.

«Går det bra med deg?», spør operatøren.

«Jeg er stressa», svarer sønnen.

På spørsmål om hva som var foranledningen for drapet, hevdet 37-åringen at det var en «konflikt som ikke lot seg løse».

«Det toppet seg nå for meg», sa han til i telefonsamtalen med politiet.

Familiemedlemmer til avdøde Tor Kjærvik er ikke kjent med at det skal ha vært en konflikt mellom far og sønn.

– Det er helt ukjent for meg, sa Merete Bertheussen på spørsmål fra aktor om hva hun visste om det.

– Det eneste var at Tor håpet at NN (sønnen, journ.anm.) kunne komme i gang med noe, få til noe. Jeg kan ikke erindre at det var noe knute på tråden mellom dem, fortsatte hun.

Fikk psykisk sammenbrudd

37-åringen erkjente å ha begått både drapet og drapsforsøket da rettssaken startet tirsdag morgen.

Som Avisa Oslo omtalte i forrige uke, er det uklart om han kan straffes. I tiltalen har statsadvokat Sturla Henriksbø tatt forbehold om påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Bakgrunnen er at sakkyndige har konkludert med at 37-åringen er paranoid schizofren og dermed strafferettslig utilregnelig.

Samtidig har påtalemyndigheten vært åpne om at de også kan ende med påstand om straff. Statsadvokaten ville i utgangspunktet ta ut tiltale med utgangspunkt i at 37-åringen var tilregnelig, riktignok under tvil, men Riksadvokaten var uenig.

– Det er ikke en helt enkel vurdering. Det har med å gjøre at tiltalte har hatt andre psykiske plager som ikke vil kvalifisere til utilregnelighet, sa aktor Sturla Henriksbø i sitt innledningsforedrag i retten.

Noen uker etter drapet på faren fikk sønnen det som er beskrevet som et psykisk sammenbrudd mens han satt i varetekt.

– Det er ingen tvil om at han på det tidspunktet hadde en psykose. Han har senere gått på antipsykotisk og vært innlagt på psykiatrisk institusjon. Spørsmålet er da om dette var en sykdom som allerede eksisterte på handlingstidspunktet da han begikk drapet, fortsatte statsadvokaten.

I tillegg til drap og drapsforsøk, er 37-åringen tiltalt for vold i fengselet etter at han angrep en medinnsatt med en smørkniv 23. april i fjor. Angrepet har sammenheng med sammenbruddet han hadde mens han satt i varetekt, sa Henriksbø i sitt innledningsforedrag.

Tiltalte har siden vært lagt inn på psykiatrisk avdeling på Blakstad.

I sin forklaring i retten sa også Merete Bertheussen at 37-åringen har hatt psykiske helseutfordringer, blant annet i form av det hun beskrev som helseangst.

– Tor var bekymret for hvordan han (sønnen, journ.anm.) hadde det, og for sinne og bitterhet for det han følte at andre hadde påført ham, sa hun.

Det er satt av seks dager til rettssaken, som avsluttes i neste uke.