Gå til sidens hovedinnhold

Sakkyndige om ambulansekapreren (33) på Torshov: Frykter nye voldshandlinger

33-åringen som er tiltalt for drapsforsøk med en kapret ambulanse på Torshov, utgjør en så stor trussel at det kan være nødvendig med forvaringsdom, mener påtalemyndigheten.

22. oktober 2019: Det hele startet i 12.30-tiden med en melding til nødetatene om en trafikkulykke på Rosenhoff. En Saab stasjonsvogn hadde truffet kanten på en rundkjøring, trillet rundt og endt på taket.

Da politi- og ambulansefolkene kom til ulykkesstedet, rettet den 33 år gamle sjåføren en ladd, avsagd hagle mot dem. Så satte han seg i ambulansen og kjørte fra stedet i høy fart.

Deretter fulgte en vill ferd gjennom flere gater på Torshov – før ambulansen til slutt ble stanset ved at to politibiler krasjet inn i den i Krebs gate.

Da hadde politifolkene rukket å avfyre 19 skudd mot kjøretøyet i et forsøk på å stoppe 33-åringen, der ett av dem traff vinduet på et bakeri.

Kjørte ned barnevogn

Til alt hell ble ingen personer alvorlig skadet, men 33-åringen er tiltalt for sju drapsforsøk – blant annet ved at han kjørte ned en barnevogn med tvillinger. Andre personer måtte kaste seg unna for å unnslippe ambulanse.

Mandag starter den tre uker lange rettssaken mot ambulansekapreren i Oslo tingrett, der påtalemyndigheten allerede har varslet påstand om forvaring.

– Det er blant annet med støtte i sakkyndiges erklæring om voldsrisiko, sier statsadvokat Alvar Randa, aktor i saken.

De sakkyndige som har observert 33-åringen, mener at han er strafferettslig tilregnelig. I sin rapport konkluderer de likevel med at han tilhører en gruppe som har forhøyet risiko for nye voldshandlinger, knyttet til omfattende rusproblemer.

– Forvaring er ment som en reaksjon mot personer som begår svært alvorlig kriminalitet, men et annet vilkår er risiko for gjentakelse, forklarer Randa.

Nekter skyld for drapsforsøk

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen. Tidligere har han uttalt at hans klient ikke bestrider hendelsesforløpet som er beskrevet i tiltalen, men at han nekter straffskyld for drapsforsøk.

– Han sier at han aldri har tenkt på eller hatt til hensikt å ta noens liv, sa Pedersen til NTB i januar.

Alvar Randa bekrefter at spørsmålet om hvorvidt handlingene kvalifiserer til drapsforsøk, står sentralt i rettssaken.

– Det er midt i kjernen for det vi er uenige om, men å forhåndsprosedere saken i mediene er det ikke tradisjon for i påtalemyndigheten, sier statsadvokaten.

Les også

Ambulansekapreren nekter for drapsforsøk

Tidligere episode

Det er lagt opp til en omfattende bevisførsel i den tre uker lange saken. Blant annet er det stevnet 44 vitner, i tillegg til de sakkyndige.

– Når det gjelder den aktuelle datoen handler det om selve kapringen og hvordan han tilegnet seg ambulansen. Så er det kjøringen i seg selv – kjørerute, hvilken hastighet han har hatt, kjøremønster og personer som blitt involvert og til dels utsatt for kjøringen. Hvordan politiet stanset kjøringen vil også bli belyst. Selv om det er en relativt kort tidsperiode, er det en bred en anlagt bevisførsel, forklarer Randa.

I tillegg til ambulansekapringen må 33-åringen svare for et annet forhold fra 31. august 2019. Da kjørte han en personbil i Uelands gate, til tross for at han var påvirket av narkotika og ikke hadde gyldig førerkort. Også da var han i besittelse av en avsagd, ladd hagle, samt en del narkotika.

I forbindelse med at politiet ransaket boligen hans, ble det tatt beslag i en slåsshanske, en batong, en nødblusspenn, en beholder med CS-gass, en startpistol, en øks, et par håndjern og en skuddsikker vest.

Les også

Ambulansekapreren på Torshov tiltalt for sju drapsforsøk

Kommentarer til denne saken