– Det offentlige har ikke gjort forsøk på å få en avtale med oss om et offentlig badetilbud ved Sagene bad, sier Hans Kristian Lundblad. Han er styreleder i Sagene Utvikling som eier badet.

Eierne har en avtale med Oslo kommune om skolebad, og dørene vil åpnes 16. august for elevene.

– Det kan være lettere for kommunen å gjøre den kontakten når badet først står klart. Vi har umiddelbart ikke planer om å gå ut med et offentlig badetilbud. Det kan hende vi ender der, men det er ikke vår plan i dag, sier Lundblad.

Ønsker svømmetilbud velkommen

Avisa Oslo har spurt folk i området hva de tenker om gjenåpningen.

Magnus Fosheim (29) bor på Sagene. Han tar gjerne en dukkert på Sagene bad hvis det åpner for allmennheten.

– Jeg har litt problemer med ryggen, så for meg er svømming ideelt. Jeg bor jo like i området, så det hadde vært praktisk hvis det åpner for at alle kan bruke det, sier han, og legger til:

– Men det kommer jo an på prisen. Det bør ikke koste mer enn 100 kroner.

Fosheim synes det er altfor få bad i Oslo.

– Jeg brukte Tøyen bad mye før. Nå gleder jeg meg til badet på Økern åpner. Jeg så at Frognerbadet er åpent, men det virker foreløpig litt for kaldt, ler Fosheim.

Charlotte Flood (34) har fått med seg at badet vil gjenåpne.

– Det er et veldig pent bygg, så det er trist at det har vært stengt så lenge. Det er nesten ikke bad igjen i Oslo, sier hun.

Hun og Sigbjørn Kristiansen (31) har tidligere brukt å svømme på Tøyen og Bislett. De håper å kunne ta i bruk badet på Sagene.

– Jeg ville svømt der. Jeg har tidligere hatt med han på babysvømming, sier Kristiansen, og peker ned i vognen.

– Hvis det hadde åpnet et slikt tilbud her, så hadde vi brukt det, mener han.

Her kan du se hvordan det rehabiliterte badet er blitt:

Malin Pettersen (25) er nabo til byens nest eldste bad.

– Mange har spurt meg om det er åpent, sier hun.

For henne er ikke gjenåpningen like interessant.

– Jeg svømmer ikke så mye, så det treffer ikke meg. Jeg er student, og ville nok heller brukt SiOs tilbud hvis jeg ville svømme, sier Pettersen.

– Ikke et tema jeg har hørt om

Omar Samy Gamal (SV) er byråd for kultur, idrett og frivillighet. Han synes det er fint om de private eierne av badet åpner det opp for allmennheten.

– Jeg tror mange ville blitt glad for å kunne bruke Sagene bad. Hvis de vil ha en avtale med kommunen om bruken, så må vi vurdere det når et eventuelt ønske kommer, dette er ikke et tema jeg har hørt om, sier Gamal.

Videre sier han at kommunen satser mye på å bygge nye bad og på å rehabilitere gamle bad.

– Dette er hovedgrepet vårt når det gjelder det offentlige badetilbudet. Sagene bad var et stort gode for nærmiljøet, og det hadde vært fint om de private eierne kunne bygge videre på denne identiteten, sier Gamal.

En rapport fra kommunerevisjonen i Oslo i 2018 viser at kun 20 prosent av skolene tilbyr svømmeopplæring på 5. til 7. trinn. Hva gjøres for å utbedre tilbudet?

– I Oslo er det bestemt at alle elever skal ha 20 obligatoriske timer svømming, fordelt på. 3. og 4. trinn. Vi legger også til rette for at skolene kan tilby svømming på badene til og med ungdomstrinnet, og gir ekstra kurs til elever som ikke kan svømme etter 4. trinn. På 9. trinn gjennomføres kurset Livredning på åpent vann i regi av Oslo Sjøskole.

Gamal sier ansvaret for å lære barn å svømme er delt mellom skolen og familien.

– Men vi må ta innover oss at ikke alle familier er i stand til å bidra godt til at barna blir svømmedyktige, sier SV-politikeren.

Ifølge Gamal oppfordrer de skolene til å legge til rette for å gi opplæring ute i nærområdene sine, i ferskvann og sjø.

– I tillegg er det samarbeid med organisasjoner som eksempelvis Oslo badstuforening som startet svømmeopplæring for elever på skoler i Gamle Oslo. Jeg kjenner til at utdanningsetaten har iverksatt tiltak for å styrke svømmeopplæringen i Osloskolen blant annet gjennom satsing på kompetanseutvikling av lærere og andre ansatte gjennom kurs og nettverk, sier han.

Les også

Vil ta vare på flere bygg som dette: – Det rives for mye i Oslo

Les også

Adalone (45) har funnet drømmeleiligheten. Bli med inn i Oslos Venezia