2. mai gikk en SMS fra Oslo kommune ut til hovedstadens innbyggere. Den hadde et klart budskap:

– Spar på vannet.

«Akkurat nå har vi mindre vann enn normalt, og vi trenger din innsats for å spare vann! Dusj kortere, slå av kranen ved tannpuss og unngå vanning av plen», heter det av tekstmeldingen.

Åtte dager seinere, er tallene klare:

– Mens vannforbruket var på henholdsvis 260.185 og 266.435 kubikkmeter forrige lørdag og søndag, var det på 244.667 og 247.461 kubikkmeter lørdag og søndag i helgen som var. I går var forbruket 253 812 kubikkmeter.

Det sier Frode Hult, seksjonsleder for vannmiljø i Vann- og avløpsetaten til Avisa Oslo.

Til sammenligning er forbruket i snitt så langt i år 256.321 kubikkmeter, opplyser Hult.

– Er dere fornøyd med denne reduksjonen?

– Det er litt tidlig å konkludere om vannforbruket har gått ned til et lavere nivå, men de første signalene er positive. Vi ønsker nå å se dette over de neste ukene før vi konkluderer på om oppfordringen etter sms-en har gitt effekt.

Trenger mer regn

Vann- og avløpsetaten oppfordrer osloboere til å fortsette med å være fornuftig med vann.

– Vi håper og tror at mange blir med på den store «dugnaden» for at vi alle skal ha vann til de viktigste gjøremålene i våre liv.

– Hvor lenge vil vannsparingsoppfordringen i Oslo vare, tror dere?

– Det er dessverre umulig å fastslå. Vi vet lite om vær og nedbør lenger en ukes tid fram i tid. Vi er avhengig av jevnt med regn over en lengre periode for å fylle vannmagasinene våre til et normalt nivå.

Både tirsdag og onsdag denne uka er det regnvær i Oslo-lufta. Men det er ikke nok, ifølge Frode Hult.

– Hvis det bare regner i dag og i morgen vil det dessverre ikke hjelpe så mye. Forhåpentligvis kan det være starten på en lengre nedbørsperiode, avslutter han.