Nordmenn spiser om lag seks kilo klementiner i året. Bare i ukene før jul spiser vi i snitt fem kilo hver.

– Ja, det er nok mange som spiser flere klementiner hver dag i denne tiden. Smart. Vi trenger alle påfyll av vitamin C, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ifølge Frukt.no inneholder «jule-klementiner» et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

– Klementin har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Og den er fattig på kalorier. En klementin inneholder ikke mer enn 20–30 kcal, sier Gulbransen.

Les også

Trude (45) pynter til jul på amerikansk vis: – Vi liker glitter og glamour

– Kan spise med god samvittighet

Ifølge Frukt.no er det er anbefalt å spise fem forskjellige porsjoner (à 100 g) av frukt, bær og grønnsaker daglig, hvorav den ene halvparten er frukt og bær, og den andre halvparten er grønnsaker.

Kari H. Bugge, fagsjef og ernæringsfysiolog i Roede AS, sier klementiner kan inngå som «fem om dagen».

– Man kan si at klementin er en liten porsjon frukt, og det er helt greit å regne to klementiner som en porsjon frukt. Man kan da spise hele 6 klementiner og likevel være innenfor de anbefalte 2–3 porsjonene med frukt hver dag, sier hun til Avisa Oslo.

Se hvor mange klementiner tilsvarer populære julematvarer

  • 43 klementiner = en tradisjonell ribbetallerken
  • 6 klementiner = et glass gløgg med rødvin
  • 6 1/2 klementin = en kakemann
  • 13 klementiner = 1 sjokolademuffins
  • 11 klementiner = en porsjon riskrem med saus
  • 5 klementiner = 0,5 l julebrus

Kilde: Roede AS

45 kalorier

Og den søte, saftige og deilige frukten inneholder bare 43 kalorier per 100 gram. Dersom man spiser 20 klementiner tilsvarer dette 450 kalorier.

Bugge forteller at gjennomsnittsbehovet for en kvinne er mellom 2.000 og 2.200 kalorier per dag, mens menn i bør få i seg mellom 2.400 og 2.600 kalorier per dag.

– Dersom man spiser 20 klementiner er man fort oppe i 1/5 del av dagsbehovet for menn. Da fyller man energien med klementiner, som kunne ha kommet fra andre typer matvarer og næringsstoffer, sier hun.

Hun sier at det ikke er noe farlig å spise store mengder av klementiner.

– Men det kommer litt an på hva som er alternativet til å spise klementiner. Er det snakk om sjokolade eller marsipan, kan man nok med fordel velge å spise klementiner. Men enorme mengder av en og samme matvare, vil jo fortrenge andre matvarer, noe som er uheldig selv om det er sunt, sier hun.

Hun påpeker at man bør ha et variert kosthold, men om enkelte dager blir rike på klementiner så går det fint.

Les også

Dette er årets beste akevitt. Kun én får toppscore