Etter hva Avisa Oslo erfarer, skal Lunde ha oppfattet at hun fikk en slik bekreftelse av Oslo Høyres valgkomités leder Jens Jørgen Lie.

Lie skal ha forsikret Lunde om at Eirik Lae Solberg hadde informert valgkomiteen om at han ikke var kandidat til å fortsette som nestleder. Lunde skal ha tatt det som en selvfølge at dette også betød at han ikke skulle bli hennes etterfølger som leder.

AO har lagt fram disse opplysningene for Lunde, men hun ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke valgkomitéleder Jens Jørgen Lie.

Onsdag kunne AO bringe nyheten at Heidi Nordby Lunde gir seg som leder i Oslo Høyre.

Overfor flere skal Lunde ha gitt uttrykk for at hun fikk sjokk da valgkomiteen ringte henne med budskapet om manglende støtte. Ikke minst fordi hun for få uker siden fikk en forespørsel fra valgkomiteen om hun ønsket gjenvalg. Det svarte hun ja til.

Solberg åpnet for å bli leder

Både Lunde og flere av hennes våpendragere hadde nærmest tatt det for gitt at den neste lederen i Oslo Høyre ville bli stortingsrepresentant og tidligere leder av Stortingets finanskomité, Mudassar Kapur.

Også flere av lokallagene som ikke støttet Lunde skal ha pekt på Kapur. Men torsdag gikk Kapur ut på Facebook og skrev følgende:

– Det er selvsagt hyggelig å bli nevnt i en slik sammenheng. Men jeg har meddelt valgkomiteens leder at jeg ikke er kandidat i denne omgang.

Avisa Oslo kjenner til at Heidi Nordby Lunde overfor flere personer skal ha gitt uttrykk for overraskelse, sinne og skuffelse når det nå viser seg at Eirik Lae Solberg, gjennom uttalelser til AO, ikke utelukker å bli den neste lederen i Høyres største fylkeslag.

På spørsmål om Lae Solberg selv er aktuell for vervet som leder, svarte han følgende til AO onsdag denne uken:

– Jeg mener det er riktigst at diskusjonene om ulike verv i Oslo Høyre i første omgang holdes internt i valgkomiteen. Jeg vil derfor gi mine tilbakemeldinger til dem.

Åpnet også for å bli Raymond Johansen-utfordrer

Denne uttalelsen koblet med at Mudassar Kapur er uaktuell støtter teorien om at Eirik Lae Solbergs egentlige mål er overta Lundes plass.

Internt i Oslo Høyre oppfattes dette som at Solberg åpner for å bli den nye lederen. Det er imidlertid delte oppfatninger av hvorvidt Solberg med denne uttalelsen har sendt ut en prøveballong, eller om han følger en fiks ferdig plan over full overtakelse.

Eirik Lae Solberg har nemlig denne uken også kommet med en annen uttalelse til Avisa Oslo som har vakt tilsvarende intern oppsikt.

På spørsmål om han kan tenke seg å gjøre comeback også som Høyres byrådslederkandidat – han tapte mot Raymond Johansens rødgrønne koalisjon i 2019 – åpnet Solberg også for å innta denne posten:

– Jeg ser ikke det for meg nå. Så er det alltid uklokt å være kategorisk om noe, men jeg ser ikke for meg det.

Dette tolkes av mange som «politiker-språk» som egentlig betyr «ja, det kan jeg godt tenke meg å bli, hvis jeg får tilstrekkelig støtte».

Lae Solberg har ikke besvart spørsmål sendt på SMS fra Avisa Oslo fredag angående:

  • Hvorvidt han hadde informert valgkomiteen om han ville fortsette som nestleder.
  • Om han har avklart med valgkomiteen om hvorvidt han vil være leder.

Ble ikke varslet om mistillitsforslag

Rett etter valgnederlaget i 2019, trakk Eirik Lae Solberg seg som gruppeleder for Høyres bystyregruppe og sluttet samtidig som heltidspolitiker på Rådhuset. I stedet begynte han å jobbe som rådgiver i konsulentselskapet Deloitte.

Bystyregruppa valgte da Øystein Sundelin som gruppeleder.

Sundelin trakk seg imidlertid den 8. januar i år. Dette etter at det lå an til flertall for et mistillitsforslag mot ham.

Mistillitsforslaget inneholdt seks punkter, deriblant tre med anklager om løgn overfor partikolleger og samarbeidspartiet Venstre, og innholdet ble raskt kjent i mediene – der Sundelin på sin side nektet for anklagene.

Blant de fire forslagsstillerne var nettopp Eirik Lae Solberg, sammen med nåværende gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

Oslo Høyres nestleder Eirik Lae Solberg sa ikke ett ord til sin leder Heidi Lunde Nordby om mistillitsforslaget mot Sundelin i januar før rett i forkant av at nyheten sprakk i AO.

14. desember i fjor ble stortingslisten til Høyre klar. Eirik Lae Solberg fikk 7. plassen. Hvis Erna Solbergs regjering hadde blitt gjenvalgt, ville dette holdt til stortingsplass. Nå er Solberg 2. vara til Stortinget.