Gå til sidens hovedinnhold

Så bestevennen bli skutt og drept: – Han rettet pistolen mot hodet til Halil og trakk av

22-åringen og kameratene var på vei til bilen etter å ha spist, da en maskert mann dukket opp på parkeringsplassen – bevæpnet med kniv og pistol.

Den 22 år gamle mannen var første vitne i rettssaken som startet i Oslo tingrett tirsdag morgen. Her står tre unge menn tiltalt for å ha drept 21 år gamle Halil Kara utenfor Prinsdal Grill 10. januar i fjor.

22-åringen var til stede da drapet fant sted. Han, Kara og to kamerater hadde vært og spist på gatekjøkkenet den aktuelle kvelden.

– Da vi var på vei til bilen, kom det en maskert mann. Jeg så ikke ansiktet hans. Eller jeg husker ikke ansiktet hans, sa 22-åringen i retten.

Les også

Drapstiltalt (21) i politiavhør: Visste ikke at våpenet var ladd

Kjent hverandre hele livet

I neste øyeblikk ble kameraten skutt i høyre tinning på nært hold.

– Han rettet pistolen mot hodet til Halil og trakk av. Så fikk jeg et slag i hodet. Det utløste en liten slåsskamp der jeg ble knivstukket, forklarte han i retten.

Han anslo at skuddet falt på kanskje én meters avstand.

22-åringen beskrev Kara som sin beste venn. De hadde kjent hverandre hele livet, fortalte han.

Den 21 år gamle mannen som er tiltalt for å ha skutt Halil Kara, er også tiltalt for kroppsskade mot vitnet i basketaket som fulgte etter skuddet.

I politiavhør har vitnet forklart at han oppfattet skytteren som «klar» da han dukket opp på parkeringsplassen – bevæpnet med pistol, kniv, maskert og iført mørke klær og hansker.

– Med de tingene der, var han sikkert klar, kommenterte 22-åringen i retten.

Til politiet har han forklart at gjerningsmannen også rettet pistolen mot ansiktet hans, men at det ikke gikk av noe skudd.

– Ikke gjort noe gærent

Påtalemyndigheten knytter drapet til en konflikt mellom ulike grupperinger på henholdsvis Mortensrud og Holmlia, i det som tidligere er omtalt som Young Bloods-miljøet i Oslo sør.

– Både miljøtilhørigheten og konfliktlinjene er komplekse, men vi vil søke å belyse dette nærmere under bevisførselen da vi anser det som nærliggende at drapet har en sammenheng med en slik rivalisering – uten at motivet er entydig, sa statsadvokat Irlin Irgens i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett.

Les også

Halil (21) døde etter å ha blitt skutt i hodet – tiltalte nekter straffskyld

På spørsmål fra Irgens om vitnet hadde noen tanker om hvorfor gjerningsmannen skjøt nettopp Kara, svarte han nei.

– Han har ikke gjort noe gærent mot noen, sa 22-åringen.

I avhør har han forklart han mente det kunne være noen som hadde «problemer» med folk fra Mortensrud, som sto bak.

– Det har vært en del konflikter, jeg vet ikke, sa han i retten.

Avisa Oslo kjenner til at skytteren har forklart til politiet at han var på stedet for å skremme eller truet vitnet – ikke Kara.

Nektet straffskyld for drap

Da rettssaken startet nektet den tiltalte 21-åringen straffskyld for både drapet og kroppsskade mot Karas kamerat. Han har foreløpig ikke forklart seg i retten, men i politiavhør har han erkjent at han løsnet det fatale skuddet.

Ifølge Avisa Oslos opplysninger har han imidlertid forklart at han ikke visste at våpenet var ladd og at det hele var et uhell. Overfor politiet har han hevdet at han fikk sjokk da skuddet gikk av.

I tillegg til 21-åringen er to andre menn tiltalt i saken: En 19 år gammel mann som fulgte med i en bil til åstedet og en 22-åring som skal ha overlevert skytevåpenet.

Også de nekter straffskyld for drap.

Våpen utenfor tinghuset

To menn i 20-årene er også tiltalt for å ha kjørt skytteren til bussterminalen i Göteborg dagen etter drapet. Heller ikke de har erkjent straffskyld.

Videre er 22-åringen tiltalt for ulovlig våpenbesittelse ved to ulike anledninger. Blant annet skjulte han en pistol og en maskinpistol i et hulrom i bilen utenfor tinghuset i Oslo fire dager etter drapet. Han ble i utgangspunktet pågrepet for dette og varetektsfengslet, før politiet senere mente at de kunne koble ham til drapet på Prinsdal.

Avisa Oslo kjenner til at politiet mener at 22-åringen skal være en sentral skikkelse i den såkalte Holmlia-fraksjonen.

Han har ikke ønsket å forklare seg for politiet i forbindelse med drapssaken, men har erkjent straffskyld for ulovlig besittelse av våpen.

Les også

Tre personer tiltalt for Prinsdal-drapet: – Fremstår planlagt

Kommentarer til denne saken