Politiet var på Hellerud videregående skole på Tveita tirsdag ettermiddag, etter melding om at én eller to personer i skolegården var i besittelse av en pistol eller lignende.

Det opplyste operasjonssentralen i Oslo politidistrikt like etter klokken 13.30.

– Vi har ingen opplysninger om at noen er skadet eller at skudd har blitt avfyrt. Vi har kontroll på to personer vi mener er mistenkt for dette, skrev politiet på Twitter.

Begge de mistenkte er under 18 år.

– En av dem er avhørt. Vi håper å få avhørt den andre personen i løpet av morgendagen, sier Tone Tveiten ved politiets kriminalvakt til Avisa Oslo klokken 23.40 tirsdag kveld.

PLIVO-hendelse

Politiet opplyste at de fikk flere meldinger fra skolen og at de i utgangspunktet definerte situasjonen som en PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold, journ.anm.).

– Denne ordren er reversert nå. Vi vil være på skolen fremover for å snakke med vitner samt søke etter annen informasjon, het det fra operasjonssentralen ikke lenge etter de første meldingene.

Brannvesenet og helsepersonell rykket også ut til skolen.

– Jeg har ingen kommentar for øyeblikket, sa rektor Arnfinn Stautland til Avisa Oslo like etter at episoden ble kjent.

Stort politioppbud

Ifølge politiets opplysninger er ikke de to mistenke elever på skolen, men de skal muligens ha oppsøkt skolen for å komme i kontakt med noen der.

– Vi har god dialog med ansatte på skolen som har info i saken, skrev politiet på Twitter klokken 14.

Ifølge vitner var det et stort politioppbud ved skolen tirsdag ettermiddag. Politihelikopteret var også i lufta over Tveita.

Politiet var tirsdag ettermiddag tilbakeholdne med å kommentere detaljer rundt de to personene som er mistenkt, men opplyste at de ble pågrepet ved Tveita T-banestasjon, ikke langt fra skolen.

– Vi er fortsatt i en tidlig fase. Det viktigste for oss er at alle er hele. Det er ingen som er skadet på skolen og det er ingen fare nå, sa Erik Hestvik, politiets innsatsleder på stedet.

Han ville da ikke kommentere om det var tatt beslag i noe våpen.

– Det er et arbeid som pågår fortløpende. All den tid det er meldt om våpen, er det også naturlig at vi søker etter det, sa Hestvik.

Fryktet skoleskyting

Videre opplyste han at politiet ikke hadde aktivt søk etter ytterligere personer.

– Hva var den innledende meldingen til politiet?

– At det var observert personer med våpen i skolegården. Det gjør at vi naturligvis måtte ha en hurtig respons, sa Hestvik.

– Fryktet politiet en skoleskyting?

– Det ligger i sakens natur når man melder om PLIVO, ja. Etter hvert som meldingsmottaket forløp, var det ikke opplysninger om at noen var skadd. Da har vi en tilnærming der vi toner ned PLIVO og håndtere dette som et alminnelig skarpt oppdrag.

Hestvik fortalte at politiet mottok flere meldinger fra personer som hadde sett våpenet.

– Det var mange mennesker i skolegården. Vårt fokus er nå å ha en betryggende tilstedeværelse. Vi er i dialog med skolen og de elevene som eventuelt er ille berørt og synes at dette var en påkjenning, får nødvendig hjelp, sa innsatslederen tirsdag ettermiddag.

Håper på avhør tirsdag kveld

Sent tirsdag ettermiddag opplyste kriminalvakta til NRK at politiet håpet å få avhørt de to som ble pågrepet i løpet av kvelden.

De to har fått oppnevnt forsvarere og skal være kjenninger av politiet, skriver statskanalen.

En av de pågrepnes forsvarer, advokat Marijana Lozic, skriver i en SMS til Avisa Oslo i 20-tiden at hun har hatt møte med sin klient tirsdag kveld. Hun ønsket ikke å kommentere saken utover det.

Carl Rieber-Mohn er forsvarer til den andre gutten som er mistenkt. Han forteller at gutten var i området og ble pågrepet der.

– Han sier at han ikke kjenner til noen pistol og erkjenner ikke straffskyld, sier Rieber-Mohn.

Begge guttene blir framstilt for varetekt onsdag.