Mandag anmeldte Växjö kommune Ryde til politiet fordi selskapet skal ha utplassert elsparkesykler på kommunal grunn uten at kommunen har gitt nødvendig tillatelse.

Men politiet vil ikke etterforske saken og har henlagt den uten såkalt forundersøkelse, melder P4 Kronoberg.

Direktør i Ryde, Kjetil Graver, sier til Avisa Oslo at de ikke trenger tillatelse, og at utleie av elsparkesykler er lovlig næringsvirksomhet.

– Vi har sjekket med våre juridiske rådgivere, og er trygge på at vi har holdt oss innenfor det svenske regelverket, sier han.

Taues inn

Det vakte stor oppsikt og sinne i Växjö kommune da Ryde plutselig sendte kommunen et informasjonsskriv om at de kom til å etablere seg i forrige måned.

Kommunen har svart med å jakte på feilparkerte elsparkesykler og tauer dem nå inn fra kommunal grunn.

Mandag hentet Ryde ut de første 12 elsparkesyklene som kommunen hadde tauet inn, og Ryde måtte betale 6.000 kroner for å få dem ut igjen.

– Jeg ser veldig alvorlig på det. Om de ikke søker om tillatelse, så behøver vel ingen andre gjøre det heller, for eksempel uteservering, reklameskilt eller tivoli. Da kan vi slippe alt fritt, og det vil vi ikke, sier trafikkplansjef Per-Olof Löfberg til SVT Nyheter Småland.

Oslo-sykler

– Noen av syklene er flyttet fra Oslo, sier direktør Kjetil Graver til AO. Det dreier seg om noen hundre som nå er flyttet til Gävle og Växjö, sier han.

– Hvorfor mener dere at det ikke er nødvendig med godkjennelse før de plasseres ut der?

– Elsparkesykkelutleie er lovlig næringsvirksomhet uten krav til tillatelse.

– Hva er din kommentar til at Växjö har anmeldt Ryde til politiet for å benytte kommunal eiendom?

– Elsparkesykkelutleie er en etablert og svært populær tjeneste i en rekke byer i Sverige, og mange internasjonale aktører er allerede etablert i en rekke svenske byer. Vi har sjekket med våre juridiske rådgivere, og er trygge på at vi har holdt oss innenfor det svenske regelverket. Samtidig har vi forståelse for at Växjö kommune ønsker en juridisk vurdering, svarer Graver, som legger til at de stadig ser etter nye og interessante markeder.

Han kunne allerede dagen etter konstatere at politiet henla saken uten å ha foretatt etterforskning.

Ingen får tillatelse

Ifølge Sylvia Stynsberg ved den tekniske nemnden i Växjö, tillater kommunen ingen elsparkesykkelaktører å etablere seg.

– Vi har sett andre byers utvikling der sikkerheten omkring elsparkesykler ikke har vært god, og at man har slengt dem hvor som helst slik at de har blitt en trafikkfare. Vi har sagt til alle at vi avventer et tydeligere lovgrunnlag, sier Stynsberg til Aftonbladet.

Ryde etablerte seg i de to svenske byene lørdag 17. september.

– Vi har ikke hatt en dialog før i dag på morgenen (19. september, journ. anm.) Vi sa at vi ønsket at de hadde tatt kontakt tidligere for å prate om sikkerhet og andre spørsmål, sa Johan Larsson ved Drift og Forvaltning i Gävle kommune, til Gefle Dagblad (bak betalingsmur).