Automatisk åpning av alle dører på alle stasjoner ble innført som et av mange smitteverntiltak for å unngå kontaktsmitte under pandemien.

Men fra 5. november ble det omgjort, etter at det ikke var smittevernfaglig begrunnelse for tiltaket lenger.

Senest mandag forsvarte pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, at passasjerene måtte åpne dørene manuelt - og begrunnet det i slitasje på dørene og dermed økt vedlikeholdsbehov.

Siden har smittetallene økt betydelig i Oslo, og nå snur Ruter - igjen.

Onsdag fikk de beskjed fra Byrådet om at dørene igjen skal åpnes automatisk, for å unngå at smitte spres ytterligere ved at mange mennesker berører knappene.

– Vi har allerede gitt beskjed til alle våre operatører at dørene skal åpnes automatisk igjen, sier pressevakt i Ruter, Sofie Bruun, til Avisa Oslo torsdag.

Hun opplyser at reisende kan oppleve noe ulik praksis på ulike busser og T-baner rundt om i byen, men at dette skal jevne seg ut utover torsdagen etter hvert som alle operatørene har fått beskjed.

– Byrådet har bedt om å gjøre dette, og dørene kommer derfor til å åpne seg automatisk så lenge de ber oss om det, sier Bruun.

– Hva med argumentasjonen dere brukte for at det ikke skulle være automatisk?

– Det handler om slitasje på dørene, og klima inne på T-banen nå som det er kaldere. Men vi har drevet denne praksisen tidligere i over ett år, så det skal ikke være noe problem å gå tilbake til det, sier hun.

Sporveiens pressevakt sier torsdag kveld at de ser på saken. For T-banen må Sporveien ta særskilte vurderinger av sikkerheten.