Ruter legger torsdag frem regnskapet etter to år med pandemi. På en pressekonferanse i deres lokaler på Jernbanetorget i Oslo sentrum hyllet de førstelinjen, som fremdeles jobber doble og triple vakter for at oslofolk skal komme seg frem og tilbake.

Endte med overskudd

Det totale antallet påstigninger i 2021 endte på 246 millioner, som er 2,4 prosent mer enn fjoråret.

Kollektivreisene fordelte seg på 181 millioner i Oslo og 65 millioner i Viken.

Totalt omsatte Ruter for 10,3 milliarder kroner i 2021, med et årsresultat på 68 millioner kroner. Overskuddet skyldes utsatte prosjekter, som vil gjennomføres når forholdene tillater det.

85 prosent av normalen

I en pressemelding sendt ut torsdag morgen skriver Ruter at i uke ni var trafikken tilbake til 85 prosent av normalen før pandemien kom.

På det laveste har passasjertallene vært rundt en tredjedel av normalen, og det har gitt innsikt i hvor mange som er avhengig av å reise med buss, trikk, T-bane, båt og tog for at samfunnet skal fungere når samfunnet har vært nedstengt.

I snitt har 62 prosent gjennomført kollektivreiser under pandemien. 38 prosent av de reisende forsvant altså da samfunnet stengte ned.

– Det er godt å endelig kunne ønske kundene velkommen tilbake. Det har vært to krevende år, men fantastiske medarbeidere i kollektivfamilien har bidratt til en trygg og god reise til de som har trengt det. Nå starter arbeidet for alvor med å få kollektivtrafikken på radaren til folk igjen, sier Ruters administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen.