Denne sommeren har Avisa Oslo formidlet mange fine intervjuer med folk som elsker Oslo, men det finnes fortsatt problemer å ta tak i her.

Beboerne på Hammersborg har et åpent rusmiljø utenfor døra som preger hverdagen. Tiltakene som skal bedre situasjonen innebærer å fjerne benker, bordtennisbord og andre flater. Da vil ikke tunge rusavhengige kunne tilberede rusdoser, mens selgere av rusmidler mister noe å sitte på.

Mer patruljering fra politi er ønsket, inkludert et opprop for å få fjernet benkene i Deichmans gate og rundt Møllergata skole.

Er det fornuftig bruk av fellesskapet midler når det finnes et politisk alternativ?

Skal vi kjempe for å fjerne benker?

Hvis du går litt videre oppover på St. Hanshaugen forbi Fredensborg, kommer du til idylliske Sigrun Bergs plass. Om dette blir det nye tilholdsstedet er for tidlig å si, men jeg håper du skjønner hvor jeg vil: Rusavhengige, rekreasjonsbrukere og selgere har også behov for et sted å sitte. Er det bærekraftig å fjerne benker når de blir overtatt av mennesker som gjør uønsket aktivitet? Må vi som er naboer kjempe for å fjerne benker neste sommer?

Les også

Vest i byen kan folk røyke cannabis i fred. På østkanten følger politiet med

Tyskland legaliserer og regulerer strengt

I over femti år har Norge hatt nulltoleranse for alle rusmidler unntatt alkohol. I praksis har det vært en kontinuerlig menneskejakt. Ruser du deg på annet enn alkohol, skal du ikke føle deg trygg noe sted. Gitt helse- og ordensutfordringene alkohol fører til, gir demonisering av andre rusmidler lite mening.

I juli foreslo MDG-politikeren Eivind Trædal at Vinmonopolet burde overta salget av cannabisprodukter. Det gir ikke tunge brukere et tilholdssted, men vil fjerne en vesentlig del av gatesalget og tilhørende kriminalitet. Skatteinntekter fra regulert salg kan for eksempel øremerkes tiltak for avhengige, mens dagens selgere av illegale rusmidler kan få exit-programmer.

Når Tyskland legaliserer cannabis fra januar, reguleres det strengt: «Forbud mot forbruk av cannabis i en vernesone på 200 meter fra inngangspartiet til dyrkingsforeninger, skoler, barne- og ungdomsanlegg, lekeplasser og offentlig tilgjengelige idrettsanlegg.»

En underskriftskampanje for regulering av illegale rusmidler ville derfor gitt mer mening enn å fjerne benker.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Om jeg finner ut at du eller noen her bruker rus, så knekker jeg nesa på dere»

Les også

Kjære St. Hanshaugen. Jeg håper vårt forhold ikke ender i tragedie

Les også

De er døde og kommer ikke tilbake

Les også

Harde ord om utrygghet og kriminalitet på Grønland

Les også

Ikke tøft å la politiet kjeppjage og nakenvisitere ungdom