(Oslodebatten)

Frislipp av narkotika er et gigantisk svik mot barn og unge i byen vår. Vi er oppgitt over at rusdebatten kun bærer preg av fordommer og hersketeknikker, og dessverre lite vitenskap og forskning.

Vi er det eneste partiet i Oslo bystyre som nekter å la barn og unge være prøvekaniner for narkotika.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Fra «straff til hjelp,» har vi hørt de andre partiene i bystyret rope i kor. Vi vil heller kallet forslaget fra «straff til ingenting.» Vi er alle for hjelp av rusmisbrukere, men når denne såkalte hjelpen innebærer å fjerne alle sanksjoner ved rusbruk, og opprette en frivillig legetime er det alt annet en hjelp. Det er et svik mot barn og unge som nærmer seg slike miljøer.

LES OGSÅ: Nå blir det rusreform i Oslo: – Å jage, straffe, og stigmatisere har for lengst gått ut på dato

Vitenskapen

De to viktigste argumentene for rusreformen har FHI allerede avblåst: Det første vi hører er at reformen ikke vil føre til en «nevneverdig økning i bruk». Det har FHI slått fast ikke er tilfredsstillende vitenskapelig begrunnet. I tillegg er hovedargumentet for avkriminalisering at det vil bidra til lavere overdosetall. Det er lite som tyder på at dette er en sannsynlig konsekvens, ifølge FHI. Det er nemlig slik at 80 prosent av de som døde av overdosedødsfall allerede har hatt kontakt med helsevesenet.

Signalet som sendes til unge ved både avkriminalisering og legalisering av lettere rusmidler er at stoffene ikke er farlige. Rusbruk bagatelliseres. Dette på tross av at både WHO og FHI er overtydelig på de helseskadelige konsekvensene ved hasjbruk. Blant annet fare er det for nedsatt kognitiv utvikling og læringsevner, økt risiko for schizofreni og enn rekke andre sykdommer.

Nyansen mellom legalisering og avkriminalisering er umulig å kommunisere. Det blir enda mer forvirrende ved at Oslo skal lage sine egne føringer, og sine egne regler.

Ikke lede inn i problemer

Vi vil ha en ruspolitikk som faktisk fungerer. Det finnes ingen i Oslo som ikke vil hjelpe tunge rusmisbrukere. Her må vi være ærlige. Dette handler om hvilket lovverk vi skal lage for landets barn og unge. En reform som fjerner sanksjoner og erstattes med frivillig legetime er ikke hjelp. Vi skal hjelpe folk ut av problemene - ikke lede dem inn i dem..

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

En trist rusmisbruker går til sengs i kveld. Hver dag må vi gjøre ting vi ikke liker for å overleve

Les også

De vil bare ha oss vekk fra Grønland. Vekk fra akkurat der de bor

Les også

Parken er ikke lenger barnas. De rusavhengige har okkupert den

Les også

Det er fremmet påstander om oss som ikke kan stå uimotsagt