Lørdag formiddag markerer rundt 1.000 personer sin støtte til Ukraina foran Stortinget. Det er politiet som har anslått tallet overfor NTB.

Bakgrunnen for markeringen er Russlands invasjon av landet.

Flere norske politikere og den ukrainske ambassadøren holder appeller, før demonstrantene skal gå i tog til den russiske ambassaden.

«Stopp Putin»

– Ukraina er takknemlig for alle som stiller opp for landet. Men i dag må vi si det som det er: Det som trengs mest i Ukraina nå, er militær støtte, sa Ukrainas ambassadør i Norge, Jatsiuk Viatsjeslav, under markeringen.

Mange har med seg det ukrainske flagget, og et stort ukrainsk flagg holdes opp foran menneskemengden.

Flere holder opp plakater der de viser sin støtte til det ukrainske folket, og at Russland må stoppe krigen. I folkemengden ropes det «Stopp Putin», og i appellene blir det blant annet sagt at NATO må støtte Ukraina, og at de også må stenge luftrommet.

Ukrainere Avisa Oslo har snakket med sier det er rørende å se så mange oppmøtte, og sier til avisa at det viser at Oslo-folk forstår alvoret i situasjonen.

Bildeserie

Markeringen mot krigen i Ukraina

Fordømte angrepet

Tidligere utenriksminister og nå leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), holdt også appell.

Til Avisa Oslo sier hun at hun synes det er fint å se et så stort oppmøtte foran Stortinget - og at det er viktig for henne å uttrykke støtte og en sterk fordømmelse av Putin og Russland.

– For meg var det viktig å understreke Putin nok en gang har valgt krig framfor diplomati og fred. Han kunne ha valgt annerledes. Det er hans ansvar alene at dette nå skjer og det er hans ansvar å avskutte denne meningsløse krigen. Vi står sammen med våre ukrainske venner og kjemper for de akkurat samme verdiene, friheten og demokratiet, sier Søreide.


– Utrolig fortvilende å høre på

Søreide har snakket med mange ukrainere som bor i Norge.

– De forteller rystende og fortvilte historier, over slektninger som nå for eksempel som sitter fast i en Kyiv eller andre steder, som ikke kommer seg noen steder.

Hun forteller at veldig få steder er trygge i Ukraina akkurat nå.

– Det skjer angrep overalt, og det betyr at mulighetene til å komme seg ut er begrenset. Vi snakker med ukrainere her som har deler av familien i hjemlandet og deler av familien i Norge, som nå ikke kan møtes. Det er utrolig fortvilende å høre på.

LES OGSÅ:

Ukrainske Inna sitter fast i Oslo: – Jeg har lyst til å dra tilbake. Familien min er der

Ukrainske atomanlegg bekymrer norske strålevernmyndigheter