Lørdag kveld startet Tonje Tornes en innsamling til støtte for familien Jama som denne uken ble kastet ut fra den kommunale leiligheten sin på Tøyen.

På drøye fire timer var det kommet inn 350.000 kroner til familien.

– Det er helt fantastisk, sa initiativtager Tornes da.

Hun er nabo med familien Jama og har engasjert seg i situasjonen deres. Da historien om familien på syv som mistet hjemmet sitt ble delt på sosiale medier, opprettet hun en innsamlingsaksjon.

Søndag formiddag har bidragene til innsamlingen eksplodert, og like etter klokken 12.00 nærmer det seg en million innsamlede kroner.

Klokken 12.14 har 4.299 givere gitt totalt 948.315 kroner, og pengene fortsetter å renne inn. De siste ti minuttene har det kommet 28 bidrag.

– Mistet alt

– Familien har jo mistet alt: Leiligheten er stengt, og de trenger varme jakker og lignende raskt. Tanken var å få inn kanskje 30.000-40.000 kroner, til nødvendigheter og bistand til juridisk støtte, forteller Tornes.

Familien ble satt på gaten i ti minusgrader: – En uverdig behandling av mennesker

Selv om Tornes som privatperson tok iniativ for spleisen, var hun og familiefaren Mohamed Jama enige om at pengene skulle forvaltes av en organisasjon. Tøyeninitaivet er en organisasjon de begge har vært engasjert av, og en del av den større bevegelsen Tøyenkampanjen som kjemper for bedre vilkår for Tøyen-beboere.

Nå er Tornes glad for at en organisasjon skal forvalte pengene. Innsamlingen har nemlig gått over all forventning:

– Det begynner å nærme seg en liten startkapital til leilighet!

– Opprørende og urettferdig

Selv om begynnelsen på et boliglån kanskje er å drømme høyt, forteller hun at det hadde vært fantastisk om man kunne bidratt til å gi familien tilbake hjemmet sitt – som eiere:

– Leiligheten de har bodd i på Tøyen skal jo selges. Den skal ikke gies til en annen familie som trenger den. Det hadde vært utrolig om vi kunne hjelpe Mohamed og familien med startkapitalen til å kjøpe den.

Uansett kan hun love at pengene skal komme familien til gode. Hun har ikke snakket med dem om hvor mye penger som har kommet inn ennå, men vet at de er utrolig takknemlige for all støtten de har fått.

– Det mest rørende er kanskje hvor mange givere det er. Det viser hvor opprørende og urettferdig denne saken er, sier Tornes avslutningsvis.