Ruby (39) og naboene rammet av postinnbrudd – mistenker piratnøkler. Nå skiftes låsene i hele bydelen

ØNSKER HANDLING: – Jeg håper de nå gjennomfører dette, sier Ruby Hassan om innholdet i brevet hun nylig mottok fra Posten. De siste månedene har hun og de andre beboerne i Kvartal IV på Torshov opplevd innbrudd i postkasser og boder.

ØNSKER HANDLING: – Jeg håper de nå gjennomfører dette, sier Ruby Hassan om innholdet i brevet hun nylig mottok fra Posten. De siste månedene har hun og de andre beboerne i Kvartal IV på Torshov opplevd innbrudd i postkasser og boder. Foto:

Posten vil bytte ut nøklene på Torshov og Bjølsen, etter at flere borettslag har rapportert om post på avveie.

DEL

«Posten Norge har besluttet å skifte ut sonelåser til inngangsdører og til hovedlokkene i postkasseanlegg i et område rundt Torshov og Bjølsen», skriver Posten i brevet som er blitt sendt til et ukjent antall husstander på Torshov og Bjølsen.

Mandag og tirsdag skrev Avisa Oslo om beboere på Torshov som hadde opplevd innbrudd i boder og postkasser. Flere etterlyste at Posten skiftet låsene på inngangsdører og postkasseanleggene.

Nå tar altså Posten affære.

– Så raskt som overhode praktisk mulig, sier Postens pressekontakt Kenneth Tjønndal Pettersen til Avisa Oslo.

Omfanget er imidlertid ukjent. Pettersen vil ikke gå i detalj på antall oppganger, eller hvor på Torshov og Bjølsen det er snakk om, men sier de berørte er varslet.

Skuffet over håndtering

Ruby Hassan (39) er en av Torshov-beboerne som har opplevd innbrudd i postkasser og boder. Hun bekrefter å ha mottatt brevet, men er fortsatt skuffet over håndteringen:

– Jeg må si at det er et veldig generisk brev, uten noe særlig ordentlig informasjon angående når låsene vil bli skiftet eller etterforskning fra politiets side. Men det er i alle fall et svar fra Posten. Bedre enn ingenting, antar jeg, sier Hassan til Avisa Oslo.

Hassan sier hun har opplevd å bestille ting hjem som ikke har kommet, og at det er først er nå i det siste hun har blitt klar over at forsendelsene kan være stjålet.

Tidligere i uken har imidlertid Posten vært tydelige på at de har hatt kontroll på sine universalnøkler. I brevet beboere har mottatt onsdag, skriver de at bakgrunnen til låsbyttingen er at «det nylig er registrert bruk av piratnøkler i området, noe som kan bety at uvedkommende kan skaffe seg adgang til beboernes postkasser».

– Hva er piratnøkkel? Er det snakk om kopi av universalnøkkel? Dette har jo kriminelle gjort tidligere.

– Ja, og de som er ordentlig profesjonelle har klart å kopiere de nøklene. Det betyr ikke at de har klart å få tak i våre nøkler, men klart å kopiere nøklene. Det kan du også gjøre på andre måter. Det skal vi ha en slutt på nå, sier Postens pressekontakt Kenneth Tjønndal Pettersen.

– Hvordan skal dere få slutt på det?

– Ved å få på plass nytt låsesystem.

Skandale på 90-tallet

Universalnøkler i hendene på kriminelle nemlig er ikke nytt. I 1993 rammet den såkalte «postnøkkel-skandalen» hele landet – også Oslo. Den gangen måtte Posten bytte låser over hele landet, en operasjon som kostet mange millioner kroner.

Posten Kenneth Tjønndal Pettersen poengterer at det er lenge siden 1993.

– Vi bytter også jevnlig utstyret vi bruker.

På spørsmål om de er redde for at det er for enkelt for å utnytte Postens låsesystem for kriminelle, svarer Pettersen:

– Det er et ganske sikkert system. Også er det sånn at de kriminelle fornyer seg og finner nye metoder, de også. Derfor samarbeider vi nå blant annet med politiet for å finne en løsning på de problemene vi opplever på Torshov og Bjølsen. Vi sitter ikke stille og ser på at dette skjer. Én av de tingene vi gjør er å bytte låsesystem. Det skal ikke være det samme som det som har vært tidligere.

– Når vil de første låsene antakeligvis byttes?

– Det skjer så fort det er praktisk mulig og vi får det utstyret vi trenger. Det har høy prioritert, sier Pettersen, som håper at det skjer allerede denne måneden.

Han vil imidlertid ikke si hvor mye låsbyttingen koster Posten.

– Men dette er en investering vi tar for å øke sikkerheten, slår han fast.

Artikkeltags

laster
Se kommentarer

Kommentarer til denne saken