Gå til sidens hovedinnhold

Rotevatn fnyser av MDGs forslag: – Helt meningsløst

Lan Berg (MDG) ber flere partier danne en «grønn blokk» på Stortinget etter det ble kjent at SV bryter sonderingene med Ap og Sp. Den blokka vil ikke Venstre være med på.

Klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V) er ikke imponert over MDGs forslag.

– MDG kan jo starte med ikke å bytte ut den sittende regjeringa med en Ap/Sp-regjering. Nå skjer nøyaktig det vi sa kom til å skje når SV og MDG garanterte Støre et fritt leide til regjeringskontor, uten at han ga noen tegn overhodet til å føre en god miljøpolitikk, sier Rotevatn til Avisa Oslo.

– Så du er ikke med på den grønne blokka som Berg og MDG foreslår?

– Det er en meningsløs tankegang. Spørsmålet er ikke om det er en sånn blokk eller en sånn blokk. Spørsmålet er om du vil kaste regjeringa som sitter eller ikke, svarer Rotevatn.

Han understreker at Venstre har samarbeidet med både MDG og SV på Stortinget tidligere.

– Det kommer vi helt sikkert til å gjøre igjen. Men det jeg vil si, er at jeg ser hvor utrolig viktig det er at man har miljøparti rundt bordet i en regjering, sier Rotevatn.

- Dypt bekymra

– Er du overrasket over at SV gikk ut av sonderingene?

– Nei, egentlig ikke. Rett og slett fordi at ingenting tyder på at Ap og Sp vil føre en god politikk for klima og natur. Da måtte det gå som det gikk.

– Det som er overraskende er at SV garanterer denne regjeringa å tiltre. Da er det fritt fra for AP og SP. De vil kaste regjeringa vi har nå som faktisk har et miljøparti rundt bordet, sier Rotevatn.

Den sittende klima- og miljøvernministeren er «dypt bekymret» for Norges klimapolitikk de neste åra.

– Jeg er dypt bekymra for det. Den klimapolitikken vi har i dag har riktig kurs. Utslippene går ned og vi har tydelige og ambisiøse klimamål. Men det Ap og Sp har gått til valg på svekker klimapolitikken, sier Rotevatn, som frykter dyrere elbiler og mindre vern av natur.

– Dette blir ikke bra. Men jeg får håpe jeg blir positivt overraska, sier Rotevatn.

Dette ba Berg om

– En AP/SP-regjering betyr at alle miljøengasjerte partier på Stortinget bør danne en grønn blokk for felles miljøkrav. Jonas og Trygve kan ikke få flertall for noe budsjett som ikke møter klima- og naturkrisen, skrev Oslo-politikeren Lan Marie Berg på Twitter.

Hun etterlyser støtte fra flere partiledere:

– Er dere enige, Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes, Olaug Bollestad, Guri Melby?

Den «grønne blokken» Berg foreslår, som består av MDG, SV, Rødt, Venstre og KrF, fikk til sammen 35 mandater etter årets stortingsvalg. Avisa Oslo har bedt Berg utdype kommentaren - hittil uten å få svar.

Bergs Oslo MDG-kollega og påtroppende stortingspolitiker Rasmus Hansson kommenterer følgende i en e-post:

– Framtidas norske næringsliv og arbeidsplasser er avhengige av at den nye regjeringen tar lange skritt i grønn retning. Barn og natur er avhengige av at en ny regjering virkelig tør å sette miljøet først. Sammen med MDG kan SV, V, KrF og R faktisk få dette til å skje.

LES OGSÅ:

Les også

Støre: – Ønsket et annet utfall

Les også

Ministre slår full Oslo-alarm: - En negativ dag

Les også

Lysbakken: – Vi er nå ved et punkt jeg hadde håpet vi ikke skulle komme til

Kommentarer til denne saken