Gå til sidens hovedinnhold

Ros fra uventet hold: Høyre-James gir byrådet klapp på skulderen, men slakter Rødt

Bystyrerepresentant James Stove Lorentzen (H) mener det er bra at byrådet har benyttet seg av private aktører til koronatesting. – Vi er jo forundret, og irriterer oss over hvordan Rødt totalt misforstår

– Vi ser jo det at under denne pandemien, så har man hatt behov for sterk økning i offentlige helsetjenester i form av koronatesting. Å tro at det offentlige skal klare å møte de behovene på kort tid er helt urealistisk, sier en bestemt James Stove Lorentzen (H) til Avisa Oslo.

Han referer til at det mandag ble kjent at Oslo kommune har brukt 108 millioner kroner på å betale private aktører til å teste befolkningen for koronasmitte. Dette fikk både Rødt-politiker Siavash Mobasheri og Helseetatens hovedtillitsvalgte Stig Berntsen til å reagere kraftig.

De to mener dette strider med byrådets mål om å begrense såkalte velferdsprofitører, og å heller benytte seg av kommunalt ansatte til å tilby offentlige helsetjenester.

Lorentzen på sin side, mener det er naturlig at man benytter private aktører når man får et akutt behov for økt kapasitet, slik som under pandemien.

Les også

Smitten opp over 50 prosent på én uke – Nakstad slår alarm

– Villig til å rose byrådet

Rødt er ikke en del av byrådet i Oslo, men er garantister for at Arbeiderpartiet, SV og MDG sitter med makta i Oslo. Lorentzen mener altså at byrådet har gjort rett i å benytte seg av private aktører til koronatesting, heller enn å høre på samarbeidspartiet Rødt.

– Det viser bare hvor viktig det er å være pragmatisk under kriser, og ikke tenke ideologi, slik Rødt her gjør.

– Du gir altså en klapp på skulderen til byrådet?

– Jeg er villig til å rose byrådet når de tar riktige avgjørelser. Her har de klart å løse et problem, og det skal de ha ros for, sier Lorentzen, og legger til:

– Så får vi håpe de lærer av dette, og skjønner at om de bruker de private aktørene der når det trengs som mest, så må vi ha de private aktørene der ellers også, hvis ikke forsvinner de jo.

Les også

Ligger an til «historisk» kraftig rødgrønn sving i hovedstaden: – Vil være utklassing

Mener helsetjenestene blir dårligere uten private aktører

Testkapasiteten i Oslo ble kraftig oppjustert da den andre koronabølgen inntraff Norge i fjor høst. Dette ble blant annet gjort ved å inngå avtaler med private aktører om å utføre koronatester.

Aftenposten/E24 skrev i april at den private aktøren som har fått mest betalt for å gjennomføre koronatester på vegne av Oslo kommune, altså Dr. Dropin, kuttet kveldstillegg for flere av sine ansatte. Dette ble senere beklaget, og tilleggene ble etterbetalt til de ansatte det gjaldt.

– Er ikke dette et problem som lett kan oppstå når man benytter seg av private aktører?

Akkurat den saken skal jeg ikke uttale meg om, men dette er helt løsbart fra offentlig side, for når de går ut med anbud, så er det fritt for kommunen å stille krav til kontraktene. Det må bedriftene selv vurdere om de vil gå med på, og prise tjenestene sine deretter. Det handler bare om hvordan det offentlige opptrer i kontraktsinngåelsen, sier Lorentzen.

Han mener det generelle helsetilbudet til befolkningen ville blitt dårligere om man ikke gikk for en løsning som involverte private aktører.

– Det som var løsningen til å begynne med var jo å omplassere kommunalt ansatte. Det var ingen god løsning. Da tok vi jo helsearbeidere bort fra andre viktige tjenester for befolkningen. De andre tjenestene ble jo da dårligere på grunn av dette.

Kommentarer til denne saken