«Vi har mange avbestillinger og stort behov for å tapper flere blodgivere for å holde et stabilt blodlager», skriver blodbanken i en sms til blodgivere fredag.

– Vi har hatt høyt forbruk den siste tiden, og mange blodgivere har også avbestilt timene på grunn av sykdom, sier Elisabeth Lauvbakk i Blodbanken.

Må snu trenden

Hun sier at de vanligvis tapper 150 blodgivere om dagen, men at de i januar har ligget på rundt 100.

– Hvis dette skjer over tid vil det gjør at blodlageret ikke er stabilt. Akkurat nå er det på vei nedover, men vi må snu trenden, sier hun.

Lauvbakk sier at de nå setter inn tiltak for å stabilisere situasjonen.

– Akkurat nå trenger vi at flere blodgivere kommer til time, uansett blodtype. Vi trenger 0-, 0+ og A+, men 0- er nok aller mest kritisk nå, sier hun.

Ønsker 3000 flere blodgivere

Hun sier at Blodbanken ønsker å ha mellom 1200 og 1500 blodposer på lager. Akkurat nå har de litt over 1100.

– Oppfordringen vår er å bestille time når du er klar, hvis du er frisk og i form til det, og å huske å avbestille hvis du ikke kan, for da kan vi holde oversikt, sier hun og fortsetter:

– Vi skulle gjerne ha registrert flere nye givere. Vi har cirka 17.000 aktive givere, men ønsker 20.000 for å være godt rusta. Man kan gi blod hver tredje måned, men det er hyggeligere og mindre slitasje per blodgiver hvis man kan slippe å gjøre det så ofte, sier hun.

Les også

Erling (54) var sikker på at han skulle dø. – I dag tenker jeg at det er ganske utrolig at jeg sitter her