«Denne «trenden» her er farlig, vi må våkne og se at våre ord blir til handlinger. Seriøs real talk. La oss ta ansvar og holde sammen i tider som dette. Måtte alle som mistet livet for tidlig, hvile i fred?»

Det skrev musiker Rohat Halil Ciftci (23) under videoen han postet på Instagram onsdag kveld.

Videoen har fått mye oppmerksomhet på det sosiale mediet, og har blitt delt og kommentert på av flere kjente navn, deriblant Karpe, Isah, Stig Brenner, Adrian Sellevoll, Leo Ajkic – som også er Rohats manager – og Joakim Kleven.

Saken fortsetter under videoen.

– Blir verre og verre

– Låten handler først og fremst om at jeg er litt sliten av å jobbe for nabolaget når det virker som det bare blir verre og verre, sier Rohat til AO.

Musikeren er født og oppvokst på Haugenstua i bydel Stovner, og har holdt på som artist siden han var 13 år. Samtidig har han jobbet med ungdommer som ungdomsarbeider i Lillestrøm.

– Låten handler om at det er nok med kriminalitet, det er nok med skytinger, det er nok med alt som skjer. Og om at familier ikke trenger flere dødsfall. Ungdommer som har håp og drømmer fortjener ikke å dø i en så ung alder. Det er det som er hovedgreia. At du ikke trenger en pistol for å gjøre opp.

Les også: Hamse (20) ble drept på Mortensrud

Real talk

Sangen er en freestyle, altså en improvisert tekst i øyeblikket, forteller Rohat videre, og sier at han legger ut slike «real talks» med jevne mellomrom.

– Jeg slipper disse når det er noe som skjer som trenger å snakkes om. Grunnen til at jeg lagde den er alle disse dødsfallene som har skjedd. Mortensrud, artisten Einár i Sverige som ble drept for gangsterrap. Halil på Holmlia for noen måneder siden. Mine tanker går til alle dem og deres familier.

Rohat sikter blant annet til alle skyteepisodene i Oslo siden midten av august. Siden 15. august har det vært seks skyteepisoder i Oslo. En person er drept og sju er skadet.

Han legger til at han mistet sin far for to år siden og da fikk kjent på det å miste noen rundt seg som har gjort ham «ekstra på vakt på det som skjedd de siste månedene».

– Jeg har vært ganske nært berørt av de som har mistet livene sine i skyteepisodene som har vært den siste tiden i Oslo. Det er ikke så langt ifra bekjentskapsnettverket mitt. Vi har ganske god kjennskap til alle rundt oss, sier han.

Les også: Åtte personer skutt i Oslo i høst

Skyteepisoder høsten 2021:

På to og en halv måned er åtte personer skutt i seks ulike skyteepisoder i Oslo:

  • Søndag 15. august: En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Politiet har uttalt at det ikke er noen relasjon mellom de involverte. Den siktede mannen ble pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Foreløpig har han ikke ønsket å forklare seg i avhør. Politiet har begjært rettspsykiatrisk, sakkyndig undersøkelse av ham.
  • Natt til onsdag 25. august: To unge menn blir alvorlig skadet etter at de blir skutt i et boligstrøk på Trosterud. Seks dager senere blir en mann i 50-årene pågrepet og siktet saken, men han blir løslatt etter avhør som følge av det politiet har omtalt som «svekket mistankegrunnlag». 16. september blir en annen mann pågrepet og siktet i saken, men også han blir løslatt etter kort tid. Igjen oppgir politiet «svekket mistankegrunnlag» som årsaken til at de ikke vil fremstille ham for fengsling.

  • Mandag 30. august blir en mann i 20-årene skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann blir pågrepet påfølgende natt og siktet i saken. Han erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk. Politiet knytter skytingen til et oppgjør i et kriminelt belastet miljø.

  • Natt til lørdag 2. oktober ble en 22 år gammel mann skutt i tilknytning i et parkeringshus ved Oslo Konserthus i Munkedamsveien. Fire personer er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Tre av dem sitter i varetekt, mens politiet har uttalt at mistanken mot fjerdemann er svekket.

  • Torsdag 7. oktober: 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Adan døde av skadene på sykehus dagen etter. To uker senere ble en mann pågrepet og siktet for å ha medvirket til drapet. Politiet mener at han har hatt en mer perifer rolle enn to andre menn som også er siktet. Disse er imidlertid ikke pågrepet, da politiet mener at de oppholder seg i utlandet. De er begge internasjonalt etterlyst.

  • 25. oktober: En gutt i tenårene ble skutt like ved politistasjonen på Stovner. Han skal ha blitt truffet av ett skudd i mageregionen, men er utenfor livsfare. To personer er siktet i saken.

10.000 avspillinger

Torsdag ettermiddag har videoen over 10.000 avspillinger på under et døgn. Rohat forteller at han kjenner mange i musikkbransjen, og at han sendte videoen rundt til alle han har kontakt med etter publiseringen.

– Responsen har vært nydelig. Folk har delt mye og sendt meg gode ord. Også har responsen vært ganske seriøst som var det jeg håpet. At det ikke bare er en trend som går rundt, men at folk faktisk hører hva jeg sier.

Til Bergen

Oslo-artisten flyttet helt nylig, på søndag, til Bergen.

– Jeg har bodd på Haugenstua i 23 år. Den eneste grunnen til at jeg fortsatt var der fordi min mor bodde der. Nå som hun har dratt, føler jeg ikke det er et sted å fokusere på musikk. Bergen tok meg ganske godt imot.

Les teksten i Rohats freestyle under:

«Det er lenge siden dere har fått en real talk. Føler dette kommer hele tiden med noe shit bak. Mye her har skjedd, kan ikke snakke om noe tilstand. Mange her dømt. Mange her tiltalt. Everybody runs. Jeg får bare avsmak. Too much guns. Ikke noen tiltak. Derfor jeg er done. Pakker bagen, er tilbake når jeg føler jeg er klar. Å jeg sitter på en tanke, jeg leter etter svar. Om jeg feller tårer kan det være for min far. Too much stress. Føler ikke love. Du ser min grind. You know wassup.

Så vi kan være enig om at ingen fler dør eller hva? Jeg så død i min far, ingenting som før. 23 år i min blokk. Folk har kommet og gått. Snakkes i din jungle, det er blokk og betong. Jeg er all about peace and love. Fuck din gun. you know wassup.»