Roger Emanuelsson er glad. Helsearbeideren fra Sverige har nemlig fått koronavaksinen hele fire ganger.

Hvordan, spør du deg kanskje? Vel, ifølge Roger selv var det ikke veldig vanskelig å omgå systemet.

Først fikk Roger nemlig vaksine i Norge. Dette for at han, som jobber i Norge, men bor i Sverige, kunne krysse grensen fritt på vei frem og tilbake fra jobb.

Dobbel dose

Da sommerferien kom innså Roger imidlertid at selv om han var fullvaksinert i Norge, ville han ikke være i stand til å reise på ferie til utlandet fra Sverige.

– Ettersom mitt norske personnummer ikke er det samme som det som står i mitt svenske pass, innså jeg at jeg ikke ville få opp det norske koronapasset mitt i Sverige, og derfor heller ikke kunne reise på ferie fra Sverige til land som krever at man er fullvaksinert.

Dette var et problem for Roger. Han ville nemlig på ferie til varmere strøk.

Ville reise fra Sverige

– Det svenske helsevesenet hadde ikke noe samarbeid med andre land i våres, og det var derfor umulig for meg å vise til at jeg var fullvaksinert i Norge når jeg skulle ut og reise.

Men det løste han kjapt. Roger besøkte nemlig vårdcentralen, eller legevakten som det heter i Norge, og ba om å bli vaksinert på samme måte som resten av sine landsmenn.

Han innrømmer at han ikke røpet at han allerede var fullvaksinert i nabolandet.

– Jeg ble spurt om jeg hadde fått noen sprøyter fra før, men da løy jeg så klart! Hva annet skulle jeg gjøre, sier Roger ærlig.

At han har fått dobbelt opp med vaksinasjoner syns han helt topp.

– Jajamen. Jeg lyser selvlysende grønn og ser ut som Hulken, men ellers har jeg ikke merket en eneste bivirkning. Jeg har aldri følt meg bedre, sier han og ler spøkefullt.

Avisa Oslo har sett dokumentasjon av Rogers koronapass, som viser at han har fått to vaksinedoser i Norge og to vaksinedoser i Sverige.

Nytt system i dag

I dag er det mulig å ta en sprøyte i Norge for så å ta neste dose i et annet land. Det var det ikke da Roger dobbeltvaksinerte seg, hevder han.

– Det var «jævla rørig soppa», sier han, og understreker at han den gang følte han ikke hadde så mye valg.

– Det eneste jeg kunne gjøre, om jeg ville reise, det var å ta en liten snarvei i systemet.

Han tror han er den eneste som har klart å sikre seg dobbelt opp med koronavaksiner.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad sier heller ikke han har hørt om andre som har blitt fullvaksinert i flere land.

– Jeg har ikke hørt om lignende tidligere, og det er helt unødvendig fordi koronasertifikat gjelder ved alle grensekrysninger. Også for innenlands bruk kan vaksinering foretatt i utlandet registreres i det norske systemet, om det er ønskelig, skriver han i en SMS til Avisa Oslo.

Roger er uansett glad for at han har sikret seg fire vaksinasjonsdoser. Og får han korona nå, da skjønner han ingenting.

– Nei, nå har jeg fullvaksinert meg både i Norge og Sverige, jeg har flere sprøyter enn alle andre, så dette bør være helt vanntett. Nå er jeg ikke urolig for fem øre, jeg kan reise overalt. Dette har vært en veldig bra greie, avslutter den fornøyde svensken.