«Long story short; Jeg har nettopp trukket meg som gruppeleder for Rødt Oslo, med umiddelbar virkning», skriver hun på sin egen Facebook-side.

Tidligere i dag ble det kjent at Eivor Evenrud (40), slakter innstillingen fra nominasjonskomiteen. For første gang innrømmer hun betydelige samarbeidsproblemer med Siavash Mobasheri (32), som er innstilt som Evenruds arvtaker.

– Det er sjokkerende og veldig spesielt, sier gruppeleder Eivor Evenrud til Avisa Oslo

Uttalelsen kommer i forbindelse med at Rødt Oslo torsdag annonserte sin innstilling til valgliste for lokalvalget neste år.

Evenrud sier at innstillingen er et brudd med en linje Oslo Rødt har ført i flere år, som dreier seg om at hvis kvinner sier ja til å stille, skal de få støtte.

Men det er ikke bare derfor Evenrud reagerer. Hun letter nemlig på sløret om at de to – Evenrud og Mobasheri – er uenig om hvilken linje Rødt skal legge seg på.

– Dessuten er det ingen hemmelighet at jeg og fylkesleder har hatt et anstrengt samarbeid. Vi representerer to forskjellige retninger. Jeg mener at vi har fornyet partiet og fått gjennomslag ved å ha en konstruktiv og pragmatisk tilnærming, fortsetter Evenrud.

Hun viser til budskapet fra Mobasheri i et nylig publisert AO-intervju.

Det har ikke lyktes Avisa Oslo å komme i kontakt med verken Eivor Evenrud eller Siavash Mobasheri så langt.

MDG: – Synd

Gruppeleder for byrådspartiet MDG, Eivind Trædal, sier til Avisa Oslo at han håper det ikke stemmer at Rødt vil innta en med konfliktskapende rolle.

– Jeg beit meg jo merke i hva Evenrud sa om at de har hatt uenigheter om linja internt. Hun kommenterte også på Twitter at hun ikke var blant dem som mente at å snakke med andre partier er høyreavvik.

Trædal understreker at han mener byrådspartiene har samarbeidet godt med Rødt de siste periodene.

– Vi har hatt et godt samarbeid. Av og til har det vært turbulent, men vi har stadig klart å styre byen med støtte fra Rødt i sju år.

– Hvis det stemmer, som Evenrud antyder, at de vil innta en annen linje, vil det først og fremst være en fordel for høyresida i byen. Alle partier må finne ut av det der, men for MDG sin del har det alltid vært viktig å klare å samarbeide godt med de vi samarbeider med, og ikke bare være konfliktorienterte.

– Ble du overrasket over Evenruds uttalelser?

– Det er sterk kost. Her er det folk som har jobbet sammen lenge, og det er klart at det er en oppsiktsvekkende uttalelse i en sånn setting. Så ja, jeg tror de fleste ble overraska.

Gruppelederen innrømmer likevel at han har merket en forskjell på de to Rødt-toppene.

– Samtidig har vi jo hatt en god del eksempel tidligere på at Mobasheri har gått ut med harde utspill, så har vi funnet en løsning etterpå. Han har nok markert seg som konfliktorientert i en del saker.

– Sans for Eivor

Også Arbeiderpartiets gruppeleder Andreas Halse sier til Avisa Oslo at han mener samarbeidet med Rødt har fungert godt.

– Jeg syns det samarbeidet vi har hatt har fungert i de åra vi har hatt det. Rent personlig har jeg hatt veldig sant for Eivor siden jeg først traff henne da hun starta et barnehageopprør i 2013.

Halse sier han håper politikken blir det viktigste for Rødt også framover.

– Jeg håper Rødt har lyst til å bidra til å få resultater for vanlige folk i den byen her. Jeg tror de fleste ser at samarbeidet har vært bra for de som er opptatt av venstresidepolitikk. Det håper jeg vi klarer å fortsette.

Les også

Han kan bli Raymond Johansens store hodepine: – Ikke her for å få venner