– Vi skulle jo ønske at byrådet på eget initiativ gjorde det samme som da Ukraina ble invadert. Nemlig å vise solidaritet med et folk som blir undertrykket eller okkupert eller angrepet.

Uttalelsen kommer fra Rødts Ylva Holm Torsteinson og Sofia Rana. Rana sitter i bystyret for partiet, mens Torsteinson er vara og leder i Grünerløkka Rødt.

46 palestinere er de siste dagene blitt drept i et israelsk luftangrep på Gazastripen. Blant de drepte er 15 barn og fire kvinner. I tillegg har 360 blitt såret.

Væpnede palestinere har ifølge den israelske hæren skutt 1.100 raketter mot Israel siden luftangrepene startet fredag. De fleste ble stanset av luftvern eller landet på palestinsk område. 70 israelere ble såret i angrepene.

Helgens kamper er de verste siden Israel og Hamas, som styrer Gazastripen, utkjempet en elleve dager lang krig i fjor sommer. Den gang ble over 250 mennesker drept. Lite er bygget opp siden sist, og luftangrepenes ødeleggelser kommer på toppen av problemene som i årevis har rammet det blokkerte området, ifølge NTB.

Krever handling

– Vi forventer at vi på samme måte som vi gjorde med Ukraina, uttrykker støtte til det palestinske folk og flagger for de utenfor Rådhuset. I tillegg vil vi at byrådet skal komme med en formell uttalelse hvor de fordømmer angrepet på det palestinske folk, sier Rana.

– Er det ikke regjeringa dere burde henvendt dere til med et sånt krav?

– Det samme argumentet ga Raymond Johansen oss under bombingen av Gaza i fjor. At byrådet ikke skulle blande seg opp i utenrikspolitiske spørsmål. Men under invasjonen av Ukraina viste han at det kan vi hvis vi vil. Så det forventer vi at de gjør nå, sier Torsteinson kontant.

Torsteinson mener byrådet ikke ønsker å forholde seg til angrepene på Gazastripen.

– De vet at med en gang du uttaler deg om denne krigen, tar du et standpunkt som ikke er velkomment i alle samfunnslag. Ukraina-krigen er det lett å ta standpunkt i, fordi alle er imot invasjonen, sier Torsteinson.

– Deler bekymringen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Avisa Oslo at han deler Rana og Torsteinsons bekymringer ovenfor bombingen av Gaza.

– Midtøsten og Palestina er et område jeg for første gang besøkte i 1988, og jeg har også vært i Gaza en rekke ganger og sett de forferdelige forholdene der. Så alt som kan hjelpe med å sette den konflikten på dagsordenen, er jeg enig i.

Han mener likevel det er en vesensforskjell på hva kommunen kan gjøre i denne saken, sett opp mot invasjonen av Ukraina.

– I Ukraina-krigen handler det også mye om hva vi som kommune faktisk kan gjøre. Når et naboland av Norge angriper et av sine andre naboland, er det mer fysisk i den forstand at det kommer mange flyktninger, også i vårt nærområde. Da er det veldig viktig at vi måtte gjøre noe i Norge og i Oslo. Raskt. Det var en del av den rollen vi hadde som kommune, sier Johansen.

– Brua er allerede brent

Palestinas FN-ambassadør ba medlemmene av Sikkerhetsrådet si at nok er nok og fordømme Israel etter den siste Gaza-krigen. Han fikk ikke med seg rådet på det.

I stedet endte hastemøtet, som Norge var blant landene som hadde bedt om, uten at det ble vedtatt en uttalelse eller resolusjon. Flere land tok til orde for at krigshandlingene de siste dagene skal etterforskes og ba partene forhandle om varig fred.

– I dette angrepet er folk mye mer tilbøyelig til å rasjonalisere angrepet fra Israel sin side, mener Rana.

– Mener dere det er en forskjellsbehandling fra Raymond Johansen og byrådet?

– Uten tvil. Enkelt og greit, svarer de.

Torsteinson mener Raymond Johansen etter Ukraina-krigen startet ikke lenger kan bruke argumentet om at Oslo kommune ikke skal involvere seg i utenriksspørsmål

– For den brua har han allerede brent, sier hun.

Johansen sier han ikke er redd for å flagge standpunkt i Israel-Palestina-konflikten.

–Det er ingen tvil om hvor jeg personlig står hen i denne langvarige konflikten, og jeg deler nok også frustrasjonen og bekymringen for at den ofte blir presset lenger ned på dagsordenen, fordi andre akutte kriser presser seg fram.

– Så det blir ingen flagg eller formell uttalelse fra byrådet i denne saken?

– Jeg vil gjenta det jeg startet med å si, i Ukraina-krigen ser vi et av våre naboland som angrep et annet. Det er annerledes enn alle andre konflikter. Det betyr ikke at jeg ikke er dypt bekymra for situasjonen i Midtøsten, deler av Asia og på Afrikas horn.

LES OGSÅ:

Les også

Han ante ingenting om Oslo og Norge. Så fikk han jobben: – Det vakreste landet jeg har vært i