Gå til sidens hovedinnhold

Retten løslot øltyv – fire timer senere var han i gang igjen

Politiet fremstilte en notorisk butikktyv for varetektsfengsling, men retten løslot ham mot meldeplikt. Samme kveld begikk han et nytt tyveri av øl.

24-åringen var siktet for 38 lovbrudd i Oslo, og politiet bestemte seg for å fremstille ham for fengsling.

Les også

Kjøpmenn fortviler: – Tyvene bare ler når de blir tatt

Men retten valgte å løslate mannen mot meldeplikt, noe han også hadde hatt før han ble fremstilt. Han kunne dermed spasere ut i byen igjen i påvente av at politiet samlet sakene hans til en tiltale, men fire timer senere var han tatt på nytt.

Pågrepet igjen

24-åringen ble nemlig pågrepet forrige torsdag for bæring av kniv på offentlig sted. Og det var heller ikke første gangen han er tatt med kniv i byen. Mannen har hittil i 2021 begått «svært mange lovbrudd», som Oslo tingrett skriver i kjennelsen etter at politiet på nytt fremstilte ham for varetektsfengsling.

Les også

Derfor blir butikktyverier henlagt

Politiet ønsket å fengsle ham med begrunnelse i gjentakelsesfare, men kravene for å varetektsfengsle siktede etter denne begrunnelsen, er strenge.

Kriteriene er at det må være sterk grad av sannsynlighet for at siktede begår nye straffbare forhold om han ikke fengsles, og det er ikke tilstrekkelig at vedkommende er dømt for lignende forhold tidligere.

Art og hyppighet samt siktedes livssituasjon skal også vurderes når en siktet begjæres fengslet med begrunnelse i gjentakelsesfare.

Meldeplikt

Det var 15. juli at politiet fremstilte 24-åringen for fengsling, siktet for 38 lovbrudd, derav mange butikktyverier, bæring av kniv på offentlig sted og hensynsløs atferd.

Klokken 16.00 ble han løslatt mot meldeplikt, men klokken 20.00 ble han igjen pågrepet og siktet for et nytt straffbart forhold.

Han ble også pågrepet i midten av juni, men ble da løslatt av politiet mot meldeplikt ved en politistasjon.

Under perioden med pålagt meldeplikt pådro han seg et nytt straffbart forhold den 14. juli, og ble derfor pågrepet fordi han brøt meldepliktsordningen, som er tillitsbasert.

42 lovbrudd

Nå er 24-åringen siktet for i alt 42 lovbrudd, mange av dem tyverier av øl fra dagligvareforretninger i byen. Han har gjort lite for å skjule sine tyverier i butikkene, og er flere ganger tatt av vektere og ansatte som har observert det han har gjort.

Denne gangen ble han derimot ikke løslatt mot meldeplikt, men må sitte varetektsfengslet i fire uker.

Les også

Kraftig økning i antall tyverier

Les også

Parkeringskaoset har kostet utleierne 3,7 millioner kroner – selskapene i harnisk over inntauingspraksisen

Les også

Trym (12) – den lille politihesten med det store hjertet – ble utsatt for vold

Kommentarer til denne saken