Gå til sidens hovedinnhold

Rett og slett helt genialt å flytte til Ensjø, NRK!

Bestevennenes triumf: Her ser du kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og byrådsleder Raymond Johansen konkurrere om å smile bredest etter offentliggjøringen av at NRK flytter fra Marienlyst til Ensjø.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stemningen var upåklagelig før, under og etter pressekonferansen på Normannsløkka tirsdag formiddag.

Det var ikke så rart. En historisk beslutning var tatt. Til og med sola kom fram. Kulturminister Abid Raja og styreleder Birger Magnus strålte om kapp med den.

Nyheten var ikke at NRK skal flytte fra Marienlyst og Majorstua på Oslo vest, det har vi visst i et år.

Nyheten var hvor.

Skulle NRK ta over tomta til Munch-museet på Tøyen? Eller i Bjørvika, rett ved det nye Munch-museet? Oslo Kretsfengsel i Åkebergveien? Økern? Skulle selveste «Kringkastingen» flytte til området ved Grorud stasjon? Ideene og forslagene har vært ville og mange, og alternativene langt flere enn det som er kommet frem.

Men da jeg fikk pushvarsel fra NRK om at svaret var et sted og en tomt som ikke hadde vært med i noen spekulasjoner – i hvert fall ikke som jeg har fått med meg – fikk jeg, patetisk nok, flashback til noe som hendte i 1988: «The decision is ... Lilyhammer».

Det står ikke til å nekte for: Jeg ble euforisk.

Ensjø!

Selvsagt håper jeg at min entusiasme ikke er altfor preget av at jeg i over 20 år har bodd på Kampen, en fire-fem gode steinkast fra NRKs nye hovedkvarter, men jeg kan ikke utelukket det helt.

Ensjø!

Inntil nylig «den stygge andungen» av de sentrumsnære områdene øst for Akerselva. Bilbyen. Ikke noe galt i å være bilby, men det er noe annet enn at det er fullt av folk i gatene og et yrende folkeliv, som det er i områdene rundt. Og byen trenger boliger og aktiviteter, ikke flere biler. Ser vi bort fra Malerhaugen, har det ikke bodd mange folk på Ensjø.

Men så begynte utbyggingen av det som kalles Ensjøbyen. Før alle prosjektene er ferdig, vil det bo nærmere 40.000 personer på Ensjø som ikke bodde der før.

På samme måte som en bydel ikke bare bør bestå av bilforretninger hvis den skal være interessant som byrom, bør den heller ikke bestå utelukkende av boliger. Det må skje noe mellom boligene, som bygges tett, ikke minst på Ensjø.

Å få hovedkvarteret til NRK på Ensjø vil være nøyaktig det hele dette området trenger for å bli en pulserende, spennende og innovativ bydel. Og det vil være bra for NRK. Det er heller ingen ulempe for NRK å bli en naturlig del av hovedstadens stadig mer offensive og fremtidsrettede byutvikling.

Det tar ett minutt å gå fra tomten ned til Ensjøs T-banestasjon, der fire av byens seks linjer passerer et vanvittig høyt antall ganger per time.

At en ny videregående skole faktisk kan bli en integrert del av det nye NRK-bygget er meget tøft.

Under pressekonferansen blir jeg stående og studere Thor Gjermund Eriksen og Raymond Johansen. Ansiktsuttrykkene viste at dette syntes de var stort. Og det er det. De var tydelig rørte. Og det forstår jeg.

Det er sant at de to er bestevenner. De omgås privat. Ofte. Temaet «lokalisering av nytt hovedkvarter» er blitt diskutert, vet AO.

De ble kjent som tenåringer, Eriksen fra Høybråten, Johansen fra Tveita. Østkantgutter. (Nylig flyttet de begge – Johansen til St. Hanshaugen, Eriksen til Carl Berner).

Da Raymond i 1992 ble byråd for miljø og samferdsel, overrasket det ingen at han plukket ut Thor Gjermund som sin byrådssekretær. Den gang representerte de begge SV.

Johansens rolle i denne saken har vært å forsøke å sikre at NRK ikke flyttet ut av Oslo kommune. Det skulle ha tatt seg ut! Johansen har strukket seg langt for å tilby tomter kommunen har noe å si på. Valget falt likevel til slutt på en privat tomteeier, Johan Andresen og hans konsern Ferd. Nå er det opp til Plan- og bygningsetaten å si ja til de konkrete byggeprosjektene på tomten.

Raymond Johansens mest berømte uttalelse har også Thor Gjermund Eriksen en rolle i. Vinteren 1994 snødde Oslo nesten inne. Det lavet ned. Brøytemannskapene maktet ikke å holde gatene kjør- eller gangbare. Folk var i harnisk.

En journalist ringte byråd Johansen og fikk byrådssekretær Eriksen på tråden. I bakgrunnen mistet Johansen tålmodigheten, og sa:

«Måk sjæl».

Dette hørte ikke journalisten helt, så Thor Gjermund Eriksen måtte gjenta uttalelsen.

«Måk sjæl»!

Slik oppsto en tidløs politisk klassiker i Oslo.

At de etterpå har påstått at det var spøkefullt ment får så være.

Med motsatt fortegn kan Ensjø bli en ny klassiker.

Alle skjønner at det ikke ville blitt det samme med en jålete bygg i Bjørvika (som for øvrig er blitt helt fantastisk bra). Der ville NRK fått en tomt til 2,5 milliarder kroner som ville vært halvparten så stor som tomten på 800 millioner på Ensjø.

Legitimiteten er sikret bedre nå.

Etter at pressekonferansen er over, får ikke Thor Gjermund Eriksen seg helt til å gå. Vi blir hengende sammen med ham.

Han er så entusiastisk at han inviterer AO opp på en eksklusiv omvisning på taket på det treetasjes bygget som står der nå, slik at vi skal forstå planene hans bedre. Entusiasmen hans er nesten grenseløs.

Her kunne vi se store deler av Oslo. Utsikten er krem. NRK-bygget skal etter planen bli to etasjer høyere. Og det slo meg der oppe:

Kan noe sted sies å være mer «midt i byen» enn dette?

Jeg har nesten ikke ord for hvor mye smartere dette alternativet er enn å legge det som en del av Tøyen-parken, altså gamle Munch-museet. Eller det tøvet Jan Bøhler kom med at NRK skal legges på Grorud stasjon.

Det er rett og slett helt genialt få flytte til Ensjø, NRK!

Les også

Johansen om krigserklæringen som kan stanse NRKs Ensjø-flytting: – Svært umusikalsk

Les også

Glad det ikke ble Tøyen: – Det var det mange av oss fryktet

Kommentarer til denne saken