– Det er et tungt slag, sier Jan Vardøen til Avisa Oslo.
Han eier og drifter flere spisesteder i Oslo. Villa Paradiso og Grünerløkka Brygghus er kjente og kjære bedrifter for mange i hovedstaden, og har holdt driften gående under skjenkestoppen:
– Alle barene mine er jo stengt, men vi har forsøkt å holde spisestedene oppe så langt det er mulig. Vi kombinerer take away og servering i restaurantene, men det er jo ikke til å leve av. Det er ingen fortjeneste i å drifte på denne måten, sier han.
For rundt en måned siden måtte han stenge ett av stedene sine permanent.
– Da var det kroken på døra, det gikk ikke lenger. Så vi har helt klart fått et smell under denne perioden, sier han.
– Kan bli døden for mange
Han tror likevel at stedene hans skal klare seg, også gjennom en enda tøffere periode:
– Vi kommer til å fortsette med take away og levere mat til Oslos befolkning så lenge vi kan, sier han.
Samtidig er han bekymret for at denne siste innstrammingen skal ramme hardt:
– Vi må nok permittere enda flere. Og ikke bare vi, dette gjelder jo alle spisestedene i byen. Og jeg er mer bekymret for de nyetablerte, de får jo ikke den støtten de trenger for å overleve. Denne siste innstramminga kan bli døden for mange, sier han og legger til:
– Det er jo forferdelig trist. Utelivet og serveringsbransjen i Oslo har virkelig blomstret de siste årene, vi har hatt en fantastisk utvikling med mye kule steder og jeg krysser virkelig fingrene for at ikke alle skal forsvinne nå.
Etterspør en debatt om restaurantenes rolle
– Det aller viktigste, er jo å bli ferdig med dette viruset, understreker Vardøen.
Han tror Norge har gjort mye riktig i smittehåndteringen, også i Oslo. Samtidig etterspør han en større debatt om serveringsstedenes rolle i smittespredningen:
– Jeg forstår at man gjør det på denne måten, men samtidig så er det vanskelig å ikke sammenligne Oslo i Bergen. I Bergen er det fullt mulig å gå og ta et glass vin til maten ute, og der virker smittesituasjonen likevel ganske bra. Det er nok mange bergensere som ser litt undrende på Oslotiltakene, og vi kunne gjerne snakket mer om det, sier Vardøen.
Det viktigste er likevel at stedene får støtten de trenger, når de nå må redusere kapasiteten eller stenge helt ned:
– Vi må ha støtteordninger så lenge det er nødvendig. Og jeg ønsker meg mer forutsigbarhet i ordningene. Det er viktig for bransjen å vite at vi blir tatt vare på og at vi får ordninger som varer, sier Vardøen.
Helt til sist har han en oppfordring til Oslos befolkning:
– Ikke glem oss. Kjøp take away fra alle stedene du er glad i, også møtes vi igjen på verdens største fest når dette er over!