Henrik Asheim (H), statsråd for forskning og høyere utdanning, presenterte opptaket til høyere utdanning sammen med Samordna opptak på Oslo Met fredag.

Søkere til norske universiteter og høyskoler fikk tirsdag svar på om de har kommet inn. Av de 152.730 som søkte, er over 137.994 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak. Det er litt flere enn i fjor.

Totalt har flere enn sju av ti kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass, og av disse har flere enn halvparten kommet inn på førstevalget sitt.

Nedgang blant lærere

Siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har fått aller flest førstevalgsøkere, etterfulgt av rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Samtidig har det vært en nedgang ved lærerutdanningene. Totalt har 11.482 søkere fått tilbud om plass ved en lærerutdanning, som er en nedgang på 417 fra i fjor.

Nedgangen gjelder for alle trinn i grunnskolen og videregående, men nedgangen er størst for grunnskolelærerutdanning for de eldste elevene (5. til 10. trinn).

Mediefag øker mest

– Opptakstallene viser at det er flere kvalifiserte søkere, det er flere som får tilbud om studieplass på førstevalget sitt og det er flere planlagte studieplasser. Det at rekordmange har fått tilbud om studieplass, er bra for den enkelte og bra for Norge, sier Asheim i en pressemelding.

Helsefagutdanninger er det fagområdet som har klart flest planlagte studieplasser, søkere og der flest søkere får tilbud om studieplass. Ved årets opptak har 38.998 søkere valgt et helsefaglig studium som sitt førstevalg. Dette utgjør 25,5 prosent av alle søkere.

Mediefag er fagområdet som prosentvis øker mest. 363 flere har fått tilbud om studieplass som er 12 prosent flere enn i fjor. Også studier innen IKT øker mye.

(©NTB)