– Det er mange som ønsker å fornye passet sitt når det nå er mulig å reise igjen, forteller Elisabeth Lund, seksjonssjef i Oslo i Forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Denne uken har det blusset opp med reaksjoner på Facebook, flere som ønsket å bestille time for passfornyelse på nettet, opplevde at første ledige time er om opp mot to måneder. Da Avisa Oslo undersøkte torsdag formiddag, var første ledige time 22. september.

Har satt inn tiltak

Lund kan fortelle om stor pågang til passkontorene og en særlig økt etterspørsel den siste tiden. Mye av grunnen skyldes at mange har utsatt å fornye passet sitt under pandemien:

– Politidirektoratet har estimert at Oslo politidistrikt har et etterslep på cirka 95.000 søknader per 31. juni 2021, forteller Lund.

Lund forteller at politiet har stor oppmerksomhet på situasjonen, og har iverksatt tiltak for å håndtere den økte etterspørselen, blant annet gjennom utvidede åpningstider. Utvidet åpningstider for timebestilling på pass og ID-kort avsnittet ved politihuset på Grønland ut august måned 2021 er til klokka 20 på mandag, tirsdag, onsdag og torsdager, og klokka 18 på fredag. I tillegg har de lørdagsåpent klokka 08:00-15:30.

Råd til deg som vil reise utenlands

Hvis du er sent ute med å fornye passet ditt, og frykter for ferien, finnes det likevel råd:

– Vi legger ut timer fortløpende på politiet.no, så hvis du ikke finner time med en gang anbefaler vi å prøve igjen litt senere, sier Lund

Man kan også sjekke om det er ledige timer hos andre passkontor. Selv om det er ønskelig å søke i det politidistriktet man er bosatt, kan man få fornyet passet sitt andre steder også. Lund har også et par mer generelle råd:

– Det anbefales alle som skal ut å reise å sjekke utløpsdatoen på passet sitt, og bestille time i god tid før den planlagte reisen. De som skal søke om pass eller nasjonalt ID-kort til barn må ha med sitt eget pass eller nasjonalt ID-kort, og det gamle passet til barnet. Vi opplever at det er mange som ikke har med seg dette, og det er uheldig fordi de da ikke får gjort det de kom for på pass- og ID-kontoret, og det kan ta tid før de får ny time, sier hun og legger til:

– Og vi anbefaler å ikke bestille reise til utlandet før du er sikker på at du har gyldig pass!