(Oslodebatten)

Ansatte i bydelshuset i Bydel Gamle Oslo har fått beskjed om at de ikke kan bruke Oslo kommunes egne regnbuenøkkelsnorer. Vi er flere fagforeningsledere i Fagforbundet Oslo som reagerer kraftig på dette, og krever at bydelen trekker tilbake instruksen umiddelbart.

Det kalles en «sikkerhetsinstruks», samtidig som bydelsdirektør Tore Olsen Pran til Avisa Oslo sier at brukere av kommunale tjenester ikke skal vite noe om «hvilke politiske preferanser saksbehandleren har». Olsen Pran bruker ord som «nøytralitet» og «uavhengighet». Men kampen mot diskriminering og for likeverd har aldri vært nøytral.

SISTE NYTT: Bydelsdirektøren snur: – Ansatte bør få bruke nøkkelsnor i regnbuefarger

Signaliserer trygghet

Det er ingen annen bydel i Oslo kommune som opererer med lignende instrukser. Tvert imot så arrangerer Oslo kommune nå OXLO-uka, et årlig arrangement som fokuserer på mangfold og belyser at Oslo kommune ikke tolererer rasisme og diskriminering. Oslo kommune bruker regnbuesymbolet aktivt, ikke bare denne uka – men hele året.

Regnbuesymbolet signaliserer trygghet, og er inkluderende. Det bidrar til at mange kan senke skuldrene og oppleve et rom som trygt. Det er for øvrig et av våre medlemmer som har laget nøkkelsnorene i forbindelse med Oslo kommunens deltakelse i Pride, og disse bidrar til at ansatte kan synliggjøre kjønns- og seksualitetsmangfold hele tiden. Inkluderingsarbeid må skje kontinuerlig, ikke bare en måned i året.

Hvis sikkerhetssituasjonen er såpass alvorlig at nøkkelbånd med regnbue ikke kan brukes åpent blant ansatte i kommunen, er dette en oppgave for politiet og politikere på høyt nivå. Det er tarvelig at en bydelsdirektør lager sin egen sikkerhetspolitikk, samtidig som han snakker om at de ansatte skal være politisk «nøytrale».

LES SAK: Kaller inn til møte etter kraftige reaksjoner: – Behov for en grundig prosess

Svært alvorlig

Etter at de ansatte fikk beskjed om at de ikke lenger kan bruke regnbuenøkkelsnor, har et av våre medlemmer bestemt seg for å slutte i jobben. Hun sier at hun som skeiv ikke føler seg trygg eller velkommen som den hun er. Dette er svært alvorlig.

Vi vet at ansatte på tvers av avdelinger ønsker å bruke regnbuenøkkelsnor, men at de nå ikke tør i frykt for reaksjoner fra administrasjonen. Det handler ikke lenger om nøkkelsnor, men om trygghet.

Fagforbundet tar aktivt standpunkt mot all form for diskriminering, og støtter alle våre medlemmer i bydelshuset i Bydel Gamle Oslo og alle andre steder. Vi står sammen i kampen for å kunne bære regnbuesymbolet døgnet rundt, alle dager i året.

LES SAK: Forbanna på bydelen: – Nekter ansatte å gå med regnbue-bånd

Trekk tilbake instruksen

Vår beskjed til bydelsdirektør Tore Olsen Pran er kort og tydelig: Trekk tilbake instruksen, som i praksis fungerer som et forbud, umiddelbart. Send en e-post til alle ansatte i bydelshuset og skriv at de trygt kan bære regnbuenøkkelsnor, eller hva de enn måtte ønske, neste gang de kommer på jobb.

Når regnbuesymbolet er tilbake på arbeidsplassen, har bydelen en betydelig jobb å gjøre med å skape trygghet og gjenopprette tilliten mellom arbeidsgiver og skeive ansatte i Gamle Oslo.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Bakgårdene som blir glemt

Les også

Pride, paraden, og foreldres tvil og usikkerhet

Les også

Qatar-VM: Vi er selektive i vår fordømmelse av urett

Les også

Far tok på det nakne håndleddet og sa «borte». Klokken var borte