Mandag fortalte Avisa Oslo historien til den gravide Oslo-jenten Thea Grøgaard (31). I dyp fortvilelse over at grensene til Norge i praksis ble stengt forrige uke, skrev hun et langt Facebook-innlegg med krass kritikk til statsminister Erna Solberg (H).

Kritikken går blant annet på at regjeringen skiller mellom gifte og ikke-gifte kjærestepar. Ektefeller er unntatt fra de strenge innreisereglene.

Hennes sørafrikanske forlovede, Salét, befinner seg i hjemlandet og kommer ikke inn i Norge fordi han og Thea ikke er gift.

Regjeringen: – Kjærester ikke mindre verdt

«Koronasituasjonen påvirker absolutt alt og alle i samfunnet, også dem som akkurat nå har sine kjære i utlandet. Jeg forstår veldig godt at mange savner å få besøk av familie og kjærester – eller andre som de er glade i. Jeg har lest historien til Thea, som savner kjæresten. Jeg kan forsikre om at regjeringen ikke mener at kjærester er mindre verdt enn ektepar», skriver statssekretær i Justisdepartementet, Hilde Barstad (H), i en mail til Avisa Oslo.

Vi rettet en henvendelse til statsministeren, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og familiedepartementet og Justisdepartementet. Statssekretær for Solberg, Rune Alstadsæter (H), sier at det er Justisdepartementet som svarer på henvendelsene på vegne av Solberg og regjeringen.

Thea og Salét har vært kjærester i over to år, og etter planen skulle det unge paret tilbringe lykkelige dager i leiligheten på Sagene og Oslo fra denne uken. Men bryllupet som var planlagt 19. februar går i vasken og Salét må være i hjemlandet på ubestemt tid.

LES OGSÅ: Raymond Johansen får viljen sin – derfor snur FHI om koronaanalyser i Oslo

– Forventer å bli sett og hørt!

«Det kan ikke fortsette slik. Vær så snill å åpne grensene for våre kjære. Vi venter på å bli sett og hørt!», skrev Thea fortvilet i Facebook-innlegget.

Hun kritiserer også regjeringen for ikke å snakke til vanlige folk, men bare fokusere på næringslivet og arbeidsinnvandring. 31-åringen påpeker at det er mange i er i tilsvarende situasjon som henne. Facebook-gruppen «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19 2020» har tirsdag kveld 7400 medlemmer.

«Det er leit om noen føler at de ikke blir sett og hørt, det er veldig mange som har det vanskelig med de strenge tiltakene som vi har sett oss nødt til å innføre. Nå er det bare den aller nærmeste familie som får lov å komme til Norge, og det er ektepar og registrerte samboere og barna deres, men det betyr altså ikke at vi synes noen er mer verdt enn andre», skriver statssekretæren.

For Thea kom beskjeden om de stengte grensene som en overraskelse, spesielt siden hun hadde sett frem til endelig å se igjen sin kjære. Sist de kunne holde rundt hverandre var i november i fjor. Da hadde Salét vært på besøk i Norge i to måneder.

LES OGSÅ: Alle er påbudt hjemmekontor – men her jobber Høyre-toppen fra kontoret på Rådhuset

Disse spørsmålene ble ikke besvart

Digital kontakt gir ikke den samme nærheten.

– Det var en forsterkende faktor at det hele var så uventet. Etter å ha grått fra meg fikk jeg snakket med ham. Så nå håper og forventer jeg at innreisetiltaket ikke varer lenger enn de to ukene. Jeg synes også det er synd at regjeringen skiller mellom gifte og ugifte. For gifte par gjelder ikke de samme reglene. I 2021 virker dette gammeldags. I morderne tider er det mange som velger ikke å gifte seg, sa hun i intervjuet med Avisa Oslo.

I henvendelsen til Barne- og familiedepartementet sendte vi flere spørsmål til ansvarlig statsråd, Kjell Ingolf Ropstad, fra familiepartiet Kristelig Folkeparti. Spørsmålene var:

  • Hva mener statsråd Ropstad om å skille mellom mennesker som er gift eller ikke-gift når de er i samme situasjon mtp innreise til Norge?
  • Vil statsråden ta noen initiativ for å endre disse reglene slik at det dekker familie i videre forstand? (dersom nei, hvorfor ikke?)
  • Hvordan definerer statsråden selv begrepet «familie»?
  • Det er tusenvis av personer som er i tilsvarende situasjon som Thea, hva vil statsråden si til denne gruppen mennesker?
  • Hva vil statsråden si til Thea som venter barn om 4–5 måneder og risikerer å måtte gjennomføre fødselen uten barnefaren?
  • Hva mener statsråden om Theas kritikk om at regjeringen bare snakker til de profesjonelle partene i næringslivet og bedrifter, men overser vanlige mennesker og familier som er i hennes (eller tilsvarende) situasjon?

I alle henvendelsene vi gjorde til departementene ble ansvarlig statsråd, og statsministeren, spurt om hvorfor regjeringen skiller mellom gifte og ikke-gifte par. Selv om statssekretæren som svarer på vegne av Solberg og regjeringen forsikrer om at kjærester ikke er verdt mindre enn ektepar, svarer hun ikke på dette sentrale spørsmålet som Thea, og tusenvis i tilsvarende situasjon, lurer på.

LES OGSÅ: Dette svarer statsministeren om de lange polkøene

– Tiltakene rammer dessverre veldig mange

Begrunnelsen for å stenge grensene formuleres slik av Barstad:

«Det er også slik at alle norske borgere har krav på å komme inn i Norge. Vi forsøker å se helheten, men tiltakene rammer dessverre veldig mange. Vi forsøker nå å begrense antallet som reiser inn til Norge så mye som vi kan. Vi gjør dette for å forhindre at det muterte viruset får fotfeste i Norge, og vi gjør det for å beskytte våre eldste og svakeste.»

I Facebook-innlegget til Thea innleder hun med å minne statsministeren om at regjeringen åpnet grensene for kjærester i juli i fjor. Også den gangen var den samme problemstillingen oppe. 31-åringen innleder Facebook-posten sin slik:

«Jeg kan ikke lenger tie stille om urettferdigheten vi opplever og forvente at andre skal ta kampen for meg. Dette er for alle som kjempet og fikk grensene åpnet for familie og kjærester 15. juli 2020 ♥️

Kjære Erna.

Det går ikke bra, men jeg er over det verste sjokket etter gårsdagens pressekonferanse om endringer i innreiseregler. Jeg har grått, tenkt mye og sovet lite, men har prøvd å formulere det jeg har behov for å få sagt.»


– Håper 2021 skal bli mye bedre

Men regjeringen lytter ikke til læreren fra Oslo. Thea og Salét må vente i nesten to uker på gode nyheter, men det er ikke sikkert det blir tilfellet. På pressekonferansen forrige onsdag kveld varslet regjeringen at innreiseforbudet til Norge kunne vare utover de to ukene som først ble besluttet.

«I juli i fjor var smittesituasjonen en annen, og det var derfor mulig å mykne opp litt igjen. Situasjonen har forandret seg hele tiden siden vi ble kjent med dette viruset. Det er mye usikkerhet, og absolutt hele verden er rammet.

Jeg håper likevel at 2021 skal bli mye bedre enn 2020. I midten av måneden skal regjeringen vurdere om vi kan gjøre oppmykninger på grensene, men det vil avhenge av hvordan smittesituasjonen utvikler seg», avslutter statssekretær Barstad i svarmailen.