Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen med helomvending: Så mye blir vaksineringen i Oslo forsinket

Regjeringen har vedtatt at Oslo får mindre økning i vaksinedoser enn planlagt. Det forsinker vaksineringen i hovedstaden.

– Nå er det mye vingling her, og vi har bare hatt åpen skjenking i Oslo i noen få timer. At denne beskjeden kommer den dagen vi gjenåpner Oslo, er ganske spesielt, sa Johansen til Avisa Oslo onsdag ettermiddag.

Svaret kom etter regjeringens pressekonferanse, der helseminister Bent Høie (H) gjorde det klart at Oslo likevel ikke vil få 60 prosent ekstra vaksinedoser fra og med om to uker, slik planen opprinnelig var.

Les også

Oslo får færre vaksinedoser: – Dette er ikke bra

Flere uker forsinket

I stedet vil Oslo få 45 prosent ekstra doser. Dette skyldes nye beregninger fra FHI, som viser at kommuner med vedvarende lavt smittetrykk måtte gi fra seg flere enn 35 prosent av vaksinene sine, dersom kommunene med høyt smittetrykk skulle få 60 prosent flere.

Helsebyråd i Oslo, Ole Robert Steen (Ap), sa tidligere i mai at den opprinnelige omfordelingsstrategien ville føre til at alle Oslos beboere over 18 år skulle få tilbud om første vaksinedose innen første uke i juli.

Onsdagens nyhet gjør at vaksineringen blir forsinket.

– Helt konkret, så betyr dette at vi nå ikke får gjort dette før i slutten av juli, sier Raymond Johansen til TV 2.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) er uenig i Johansens utspill om at det er snakk om vingling.

– Det er nok ikke vingling. Her er det ganske kompliserte utregninger som skal til for å finne akkurat riktig nivå, sier hun.

Les også

Oslo åpner – men disse reglene gjelder fortsatt

Høie: Ville vært urimelig

Helseminister Bent Høie (H) mener det ikke hadde vært rimelig av regjeringen å ta enda flere vaksiner fra kommuner som har dårligere kapasitet til å hente seg inn igjen i juli.

– Jeg forstår godt at han hadde ønsket de dosene som var forespeilet, men tror kanskje at han bør ta innover seg hva som ville vært konsekvensene av det, sier Høie.

– Jeg tror nok at Raymond Johansen fint klarer å håndtere at han får noe mindre ekstra vekst, mens de kommunene som gir de fra seg, ikke nødvendigvis ville kunne håndtert at de hadde måttet tatt enda mer igjen i juli, sier helseministeren.

Kommentarer til denne saken