Fra og med i morgen letter regjeringen på en rekke av koronatiltakene vi har måttet leve med den siste månedene.

Den nasjonale skjenkestoppen oppheves delvis. Det blir lov med skjenking fram til klokken 23.00.

I tillegg opphever regjeringen krav om gult nivå i grunnskolen og rødt nivå på videregående skole. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ber kommunene om å følge med på den lokale smittesituasjonen, og sette inn strengere tiltak om det er nødvendig.

– Vi er inne i en ny fase av pandemien. Vi kan i dag lette på mange av de tiltakene. Samtidig dominerer omikron. Smitten øker raskt, men langt færre blir alvorlig syke. Tiltakene har virket, men vi må fortsatt ha tiltak for å bevare kontroll på pandemien, sa Støre under torsdagens pressekonferanse.

Det gjøres en ny vurdering av tiltakene i starten av februar.

Statsministeren oppfordret til å begrense nærkontaktene, og det er fortsatt påbud om å legge til rette for hjemmekontor.

Glade interesseorganisasjoner

– Det er bra at regjeringen har lyttet og opphever full skjenkestopp, og lettelsene som kommer nå er et steg i riktig retning. Samtidig er det mange som fortsatt vil ha utfordringer med å drive lønnsomt med disse begrensningene. Vi forventer at det kommer ytterligere lettelser så snart en løsning med koronasertifikat er klar, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo handelsstands forening, er fornøyd med lettelsene.

– Endelig kan vi ønske gjestene tilbake til bords og servere øl og vin til maten, sier han.

Han påpeker at det bare skulle mangle at skjenkestoppen oppheves når smitterisikoen på serveringssteder anses som lav til moderat.

– Vi er det eneste landet i Europa som har skjenkestopp og det har gått hardt utover bransjen, sier Næss.

Han sier at flere har meldt at de åpner i dag og de nærmeste dagene.

– Nå er det viktig at de ansatte kan komme tilbake på jobb og at folk kan gå ut og kose seg med god mat og drikke. Vi håper dessuten at vi kan få på plass koronapass slik at utelivet også snart kan åpne igjen, sier den administrerende direktøren.

Endringer i karantenereglene

Regjeringen endrer også karantenereglene for de som defineres som øvrige nærkontakter. Karantenereglene beholdes fortsatt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

For øvrige nærkontakter blir det nå ikke smittekarantene, men man må teste seg på dag tre og dag fem. De oppfordres også til å følge med på egne symptomer.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyste om at det samme snart vil skje for de nærmeste nærkontaktene, men at de først må sørge for at kommunene får nok tester.

– Vi skal fortsatt beholde kontroll på pandemien og beskytte helsetjenesten. De grepene vi tar nå gjør at vi får tilbake en mer normal hverdag, sa Kjerkol.

Saken oppdateres!