Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie holder pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er også til stede.

  • Se pressekonferansen i toppen av saken fra 13.00

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier på pressekonferansen at de strenge innreiserestriksjonene forlenges i første omgang ut februar, men med noen små endringer.

– Stenger for innreise

– Vi er samtidig i en situasjon der pandemien har tatt en ny retning med muterte virus som smitter mer og raskere. Det betyr at vi ikke kan gå tilbake til det regimet vi hadde, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

Hun understreket at smittesituasjonen i Europa tilsier at vi må begrense reisene til Norge, og derfor videreføres innreiserestriksjonene, i første omgang til 28. februar.

Det jobbes nå med å få på plass mulighet for unntak som gjelder bedrifter med såkalt næringskritisk personell. Denne sikkerhetsventilen vil kunne være i bruk fra rundt 20. februar.

Helsedirektoratet har anbefalt at innreisetiltakene skal forlenges for å forsinke import av nye virusvarianter og å få på plass nødvendige risikoreduserende systemer for å begrense importsmitte.

Siden 29. januar har innreise til Norge kun vært tillatt for personer med nødvendige formål. Restriksjonene skulle i første omgang vare frem til torsdag denne uka.

Vinterferie hjemme

Bent Høie opplyste at fredag 12. februar vil FHI og Helsedirektoratet komme med råd og regler for vinterferien. Han sa også at han anbefaler å ikke planlegge utenlandsreise i ferien.

– Det vil være i strid med våre råd, sier han.

– For hver uke som går er vi en uke nærmere en normal hverdag, la han til.

Underlagt nasjonal ordning i en uke til

På spørsmål fra TV2 om når Oslo kommune selv kan bestemme over tiltak lokalt sier Bent Høie at han håper det kan skje snart.

– Ordningen vi har i dag, der Oslo og en del andre kommuner er i en nasjonal ordning er at kommunene selv har ønsket det, og dette skal gjelde en uke til. Jeg håper på samme måte som byrådslederen at når den uken har gått er smittetallene på et så lavt nivå at det ikke er nødvendig lenger, sier Høie.

På spørsmål om hvilke lettelser Oslo kan få dersom de ikke lenger er en del av den nasjonale ordningen sier Høie at det er en prioritering som Oslo kommune selv vil gjøre:

– Men jeg oppfatter ar byrådslederen ga uttrykk for akkurat de samme prioriteringene som Helsedirektoratet, FHI og Regjeringen har, at når vi kan lette på tiltak så prioriterer vi først lettelser for barn og unge, så lettelser som er viktige for arbeidsplassene våre.