Lørdag klokken 15 holdt regjeringen pressekonferanse etter skytingen ved tre utesteder i Oslo sentrum der to personer ble drept og 21 er skadd. Ti av dem alvorlig skadd.

– Vi skulle feire kjærligheten. Igjen er Norge rammet av et brutalt angrep på uskyldige mennesker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Da gjenringemannen begynte å skyte forandret verden seg fra lykke, latter og kjærlighet til hat, kuler og drap.

Videre sier Støre at tankene går til «de som i natt mistet en de elsker, til de som er skadet og alle som opplevde angrepet og som i dag føler seg redde og utsatte».

Han påpeker at politiet har satt inn alle tilgjengelig ressurser og jobber intens med etterforskning.

– Hele det norske fellesskapet ble truffet av skuddene i natt, sier Støre.

Om det hevede trusselnivået sier han at det gjøres fordi situasjonen per nå er uavklar.

– Beskjeden til alle er å leve mest mulig normalt, være årvåkne og følge politiets råd.

Støre sier at selv om det enda er uklart hva som drev gjerningsmannen til å skyte mot uskyldige mennesker, hvorfor han valgte det stedte og akkurat den kvelden, er det skeive miljøet ofre etter hendelsen.

– Vi vet at han tilhører et islamistisk miljø og at han drepte, skadet og skapte frykt. Selv om i ikke vet at det skeive miljøet var målet, er de uansett ofre. Jeg vet at mange av dere er redde, fortvilet og rasende. Til dere vil jeg si: Vi deler den fortvilelsen. Vi står sammen og hele det norske fellesskapet ble truffet av skuddene i natt.

Statsministeren ba folket om å fortsette kampen «for retten til å elske dem man vil og være den man er og sammen slå ring om demokratiet og ytringsfriheten, samt slå tilbake mot kreftene som forsøker å splitte med ekstremisme og vold».

– Det ble ingen parade i dag isteden skal vi ta vare hverandre, omfavne dem som er rammet og strekke ut en hånd til de som har det vanskelig.

– De som sto bak angrepet er ansvarlige for det

Støre understreket at mange muslimer vil føle seg utsatt i dag og i tiden framover dersom angrepet viser seg å være islamistisk terror som PST har pekt på.

– Jeg vet at også mange muslimer i landet er redde og fortvilte. Da er det vårt felles ansvar å gjøre det tydelig at ingen andre enn den eller de som sto bak angrepet er ansvarlige for det. Og la det ikke herske noen tvil: Vi er ett fellesskap, vi er et mangfoldig og sterk fellesskap, og vi vil aldri la oss true til taushet, skremmes fra gate eller gi opp våre verdier.

Han fortsetter:

– Denne dagen skulle vi feire kjærligheten, farge gatene med regnbuens farger, vise fram fellesskap og frihet. Istedenfor er vi fylt av sorg. La oss slå ring om verdiene, og være det sterke fellesskap vi kan være stolt av.

Forsterket innsats knyttet til arrangementer

I tillegg til Støre deltok justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) på pressekonferansen.

Mehl bekrefter at PST nå jobber intenst med avvergende etterforskning og forebygging av eventuelle følgeangrep.

Jeg forstår at den volden vi har opplevd i natt fører med seg uro, utrygghet og får konsekvenser for veldig mange. Men her i Norge er vi et åpent samfunn hvor alle skal kunne elske dem de vil, føle seg fri, og feire kjærligheten. Og det skal vi vise alle de som vil rive ned verdiene våre som vi er så stolte av og setter så høyt.

Videre sier Mehl at alle politidistriktene i hele landet har fått i oppdrag å gjøre ekstra vurderinger og sette inn tiltak og forsterkede innsats hvis de ser det nødvendig, særlig knyttet til arrangementer.

Politiet jobber etter flere hypoteser

Justisministeren opplyser at politidirektøren har besluttet midlertidig bevæpning av innsatspersonell i hele landet og at hun er blitt forsikret om at politiet setter inn alle tilgjengelige ressurser.

– Saken etterforskes som en terrorhandling, men det er for tidlig å si hva som kan være motivet og politiet jobber etter flere ulike hypoteser Jeg vil derfor oppfordre alle som mener de kan ha informasjon om hendelsene i natt eller personer av interesse om å ta kontakt med politiet, sier Mehl.

Mehl brukte også anledningen til å takke alle som bidro til å pågripe gjerningspersonen og redde liv i forbindelse med hendelsen:

– Det var meningsløst at vi tapte liv i natt, men det var også mange som bidro med en stor innsats for å redde liv og sørge for at vi ikke mistet enda flere. Det var flere sivile i området som bidro i pågripelsen og livreddende innsats. Til sivile, politifolk, helsepersonell og alle andre som har vist et stort mot i denne situasjonen: Tusen takk, sier Mehl..