– Hun har ingen plan, og det syns vi er ganske oppsiktsvekkende. Det er nå det skjer. Det er nå det bør innføres tiltak. Enn så lenge har hun brukt tiden på å klandre den forrige regjeringen.

Det sier Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, til Avisa Oslo.

Utspillet kommer etter at han i Stortingets muntlige spørretime onsdag stilte justisministeren til veggs om manglende tiltak mot økende voldsbruk i hovedstaden.

– Vi har ikke de samme mulighetene som en justisminister til å ha møter med politiet, men også vi har fått innspill fra de med skoene på. Hvis ikke statsråden kommer med en tiltaksplan, så vil vi vurdere å foreslå tiltak selv.

– Bekymret for hva som skjer

Mandag ble det kjent at politiet får 200 millioner kroner ekstra i regjeringens alternative budsjett. Justisminister Mehl sa til VG at pengene skal øke bemanningen og lokal tilstedeværelse.

Da Stensland spurte Mehl om hvordan pengene skulle fordeles under onsdagens spørretime, svarte Mehl følgende:

– Vi må komme tilbake til den konkrete fordelingen. Men utgangspunktet er at det skal gå til å frigjøre politiressurser som skal vise seg i flere politifolk i landet, også i Oslo. Der det er behov for mer lokal tilstedeværelse.

Stensland refser svaret, og mener justisministeren mangler en plan.

– Jeg utfordret henne på hvor stor andel av disse 200 millioner kronene som ville gå til Oslo. Og det svarte hun ikke på. Det kom ingen tiltak. Jeg er ikke opptatt av å henge henne ut, men å få svar. Men det kom ingen.

– Krever tydelighet og ledelse

– Hun har sittet i møter med både politimesteren og byrådslederen for tilsynelatende å skulle løse problemet, men der har vi ikke sett eller hørt et eneste tiltak. Og når det nå kommer 200 millioner og hun ikke kan si at noe av det skal brukes i Oslo, så blir vi jo bekymra for hva er det som skjer.

Stensland mener bekjempelsen av den økte voldskriminaliteten på Oslo øst, krever tydelighet og ledelse.

– Jeg opplever at oslopolitiet er gode og håndterer de vanskelige sakene. Men jeg syns justisministeren må være tydeligere på hva slags plan hun har for Oslo og hvordan hun vil bruke de midlene som nå kommer ekstra. Fordi det har hun ikke. Hun snakker om dialog med politiet og kommunen, men vi krever faktisk litt mer enn det. Vi trenger faktisk handling, poengterer han.

Strid om politiposter

I etterkant av regjeringsskiftet har det igjen oppstått en diskusjon om fysisk tilstedeværelse i Oslo via såkalte politiposter i bydelene. Tidligere har justisministeren antydet overfor Avisa Oslo at sentralisering av politiet kan ha gjort det vanskeligere å drive forebyggende arbeid i bydelene.

Hun vil derfor vurdere å etablere flere politiposter, slik hennes partikollega og oslopolitiker Jan Bøhler har tatt til orde for i en årrekke.

Forrige uke møtte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) byrådslederen og Beate Gangås, politimesteren i Oslo, på politistasjonen på Stovner.

På spørsmål om flere politiposter er løsningen, sa politimester Gangås i etterkant av møtet til Avisa Oslo at flere politibygg ikke er svaret på problemene i Oslo. Hun vil heller ha flere dedikerte, flinke politifolk.

– Feil medisin

Stensland mener flere politiposter er feil medisin:

– Mitt spørsmål under onsdagens spørretime var hvorfor hun vil bygge flere politiposter i Oslo når politimesteren er tydelig på at det de vil ha er flere politifolk. Det svarte hun ikke så nøye på.

Stensland sier han er bekymret for at regjeringen bruker de nye ressursene i politiet på flere politibygg. Han vil heller ha flere politifolk.

– Mehl bekrefter at hun skal bygge 20 nye politikontorer, og det mener jeg er feil bruk av ressurser. Det er ingen kontorer som rykker ut, det er jo folk i biler som rykker ut. Og det ser vi jo et eksempel på hvor viktig er. En av grunnen til at det gikk så bra på Bislett, er at man hadde politi rett i nærheten i bil, mener han.

Avisa Oslo har sendt en henvendelse til justisministeren, og vil oppdatere med svaret når det foreligger.

Oslopolitiets ønske til ny regjering: Flere politifolk, ikke flere politibygg