Gå til sidens hovedinnhold

Reddet mest mat i byen: – Appen var avgjørende for at vi har overlevd

Ostebutikken fikk panikk da alle kundene forsvant. Redningen deres ble appen Too Good To Go.

For abonnenter

I 2020 reddet ostebutikken Ost & Sånt 15.447 poser med mat gjennom appen Too Good To Go, som lar butikker bli kvitt matsvinn ved å selge det til en billig penge.

– Det er kanskje litt uheldig å si det, men det har kommet noe godt ut av koronasituasjonen. Folk er blitt mye mer opptatt av mat og matkvalitet. Nå tar folk seg tid til å kose seg, sier butikksjef i Ost & Sånt, Frode Rekve.

For den lille ostebutikken i Mathallen på Vulkan var Too Good To Go-appen avgjørende for å overleve koronaåret 2020.

– Appen var en av de avgjørende faktorene til at vi har overlevd, da vår opprinnelige kundegruppe ble redusert med over 50 prosent. Koronaen tvang oss til å tenke nytt. Vi fikk panikk, og begynte å legge ut matvarer på appen bare for å bli kvitt svinnet.

Ostebutikken har også hjulpet grossister som har tapt mye på stengte restauranter med å bli kvitt svinn i løpet av perioden. På det meste fikk de inn to paller med pølser.

Rekve kan ikke si akkurat hvor mange pølser det var, men det var i hvert fall noen tusen, sier han. En av grossistene satt også på et tonn med parmesan, så vi lagde en avtale, der de solgte cirka 300.000 til 400.000 kilo i løpet av våren og sommeren i fjor.

– I stedet for at maten skulle gå til spille og produsenten måtte destruere maten, fikk vi fornøyde kunder og grossister, Too Good To Go ble fornøyde, og ikke minst vi. Det ble vinn-vinn-vinn, sier han.

Les også

Rashid åpner i nabolaget til Slottet: – Drømmer om å barbere kongen

Overrasket over ny kundegruppe

Butikken mistet store deler av sin kundegruppe da koronaen tvang Oslo til å stenge ned. Men med nedstengningen fikk Ost & Sånt en bredere kundegruppe, takket være Too Good To Go:

– Det er alt fra unge, miljøbevisste folk, til folk i 50-årene og overraskende mange eldre damer som handler hos oss gjennom appen. Det er ofte vi må vise hvordan appen funker til de eldre kundene. Dette er en kundegruppe vi ikke så så mye til før korona, sier Rekve.

Too Good To Go har ingen tall på hvor gamle brukerne deres er, men kommunikasjonsrådgiver i bedriften Lene Kallum påpeker at hele ni av ti nordmenn ønsker å redusere matsvinnet sitt, uavhengig av alder.

– Undersøkelser viser at jo eldre man er, jo mer bevisst er man på å unngå matsvinn. De som er 50 år og oppover har ofte etablert bedre vaner rundt det å ikke kaste mat. De yngre har litt mer å gå på. Man skulle kanskje trodd det var omvendt, for dem som er yngre har ofte dårligere økonomi, og det er mye penger å spare på å handle overskuddsmat, i tillegg til miljøgevinsten, sier Kallum.

Ifølge tall Too Good To Go sitter på, sier 30 prosent av folk mellom 18 og 25 at de har et bevisst forhold til å kaste mat «i stor grad». 59 prosent av folk over 71 år svarte det samme.

Les også

Folk reiser på hytta allerede på tirsdag: – Da vil de ha med seg noe ekstra

Salgsrekord

Appen Too Good To Go reddet hele 1,5 millioner poser med mat i 2020 i Norge. Dette tilsvarer 1.500 tonn matavfall og varer for 200 millioner kroner, opplyser

– Vi opplever en stor økning i antall brukere. I tillegg har vi fått flere samarbeidspartnere, slik at man kan kjøpe flere dagligvarer gjennom appen, for eksempel. Koronakrisen har påvirket samarbeidspartnerne vår ulikt, men dagligvarebransjen og en del bakerier er blant dem som opplever gode tider, og det gjenspeiles i appen, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge.

Her er oversikten over hvilke Oslo-butikker som solgte mest gjennom Too Good To Go-appen i 2020:

  1. Ost & Sånt: 15.447 poser med mat
  2. Jaipur Indisk Restaurant: 11.257
  3. Baker Hansen Vinderen: 9075
  4. Åpent Bakeri Produksjon: 6864
  5. Baker Hansen CC Vest: 5791
  6. Roti Shop: 5585
  7. Pronto di Olivia Oslo S
  8. Baker Brun Bogstadveien: 5058
  9. W.B. Samson Gimle: 4639
  10. Baker Hansen St. Hanshaugen: 4594

Les også

Linda (35) har ikke handlet på butikken på én måned: – Alt jeg har spist har jeg funnet i søpla

Kommentarer til denne saken