«Regjeringen vil sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer, heter det i planen.»

Nyheten kommer på tross av at Sp i Oslo har vært tydelige på at de vil redde Ullevål sykehus.

– Nå har Sp lurt velgerne. Dette er et stort mageplask. Dette betyr at Ullevål sykehus legges ned, og er en krise for hele landet, Oslo og alle ansatte! Det går ikke an å lure velgerne på denne måten. Jan Bøhler garanterte Ullevål sykehus, og nå har han svikta totalt, sier Aina Stenersen (Frp) til Avisa Oslo.

– Har sviktet

Også Venstre i Oslo er kritiske.

– Det er tydelig at Jan Bøhler har like lite innflytelse i Senterpartiet som han hadde i Ap, sier Venstres Hallstein Bjercke til Avisa Oslo.

– Senterpartiet har sviktet på deres viktigste valgløfte for Oslo, allerede før de har gått på. Vi i bystyret får ingen drahjelp fra staten i å stanse de upopulære Gaustad-planene. Denne saken måtte vinnes i forhandlingene, og når Ullevål nå ikke er sikret betyr det i praksis at regjeringen ikke er villige til å stanse planene til Helse sør-øst, fortsetter Bjercke.

– Svært skuffende

Avisa Oslo har også forsøkt å ringe Jan Bøhler og sendt ham en melding med kritikken fra Bjercke og Stenersen. Slik svarer Bøhler:

- Det er svært skuffende at Ap har fått presset gjennom sitt syn på sykehusplanene i Oslo. Det var vår viktigste sak i valgkampen her i byen å bevare Ullevål sykehus. Derfor vil jeg engasjere meg enda mer for å redde Ullevål framover - og jeg vil ikke ha noen rolle i regjeringssystemet. Jeg er sikker på at vi har rett i at det gir bedre ressursbruk og bedre helsetjenester å satse på Ullevål sykehus, og jeg håper og tror at den nye regjeringen etter hvert vil måtte snu i denne saken.

– Jeg er veldig skuffet over at Ap vant i forhandlingene om Ullevål. Riktignok står det i plattformen at Aker skal gjenoppstå som lokalsykehus for hele Groruddalen, og at nye sykehus skal bygges med nok kapasitet. Det er viktige seire, svarer Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær.

Glad for Sp og Aps valg

Samtlige fylkeslag med representasjon i bystyret var for å bevare Ullevål sykehus, bortsett fra Høyre.

Høyre-leder Heidi Nordby Lunde mener Oslo trenger et toppmoderne sykehus, samtidig som ikke arbeidet med Nye Aker sykehus bremses av en ny utredning av Ullevål sykehus sin framtid.

Derfor er hun glad for at regjeringen tar den beslutningen den har tatt da Avisa Oslo tar kontakt.

– Dette er først og fremst en seier for folk i Oslo, sier Nordby Lunde på spørsmål om hva hun tenker om at Ap-Sp-regjeringen støtter Oslo Høyre i saken.

Oslo Ap varsler videre kamp

– Jeg er skuffet over at Oslo Arbeiderpartis innspill og ønsker ikke ble lyttet til, men det må jeg bare ta til etterretning, svarer leder i Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen.

Partiet i Oslo gikk med en uttalelse i februar i 2021 og varslet at de ville redde sykehuset, men er ikke blitt hørt i regjeringsplattformen.

– Vi hadde håpet at plattformen ville følge opp det som har vært Oslo Aps holdning her, ønsket om sykehus både på Ullevål, Aker og Rikshospitalet. Derfor er jeg glad for at de er så tydelige på at Aker skal bygges og være et lokalsykehus for hele Groruddalen. Samtidig er jeg bekymret for den totale sykehuskapasiteten for Oslos befolkning. Derfor tror jeg fortsatt at fremtiden for Oslos befolkning må involvere Ullevål sykehus og vi kommer til å jobbe videre med det, fortsetter Jacobsen.

Lederen utdyper at de kommer til å ta opp saken på Stortinget videre ved å ta opp sin bekymring om sykehustilbudet i Oslo.

Jacobsen ønsker ikke å kommentere Bjørg Sandkjærs (Sp) portrettering av at det er Ap som vant i forhandlingene om Ullevål.

– Jeg har ikke noe behov for å kommentere spørsmål rundt plattformen på den måten. Det er sikker saker hvor Sp har vunnet fram og saker der Ap har tapt. Jeg tror ikke at at man i et samarbeid skal skylde på hverandre på den måten, men jeg tar til etterretning det som står i regjeringsplattformen.