Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer sterkt på at ishallene i Oslo ble stengt på dagen: – Det er latterlig

Da ishallene stengte denne uken, forsvant mye av ishockeytilbudet for barn og unge i Oslo. Espen «Shampo» Knutsen er en av flere som er kritisk. – Vi har stor forståelse for at det er vanskelig, sier kommunen.

Tirsdag kveld tikket det inn en beskjed fra Folkehelseinstituttet (FHI): Ishaller i «ring 1-kommunene», deriblant Oslo, må stenge til og 10. februar.

På svært kort varsel måtte elitelaget til Vålerenga ishockey se etter andre treningsmuligheter. Samtidig fikk barn og unge plutselig ikke en trening å gå til.

Espen «Shampo» Knutsen, en av Norges største ishockeyprofiler gjennom tidene, og nå medieansvarlig for Vålerenga, reagerer på beslutningen til myndighetene.

– Det var selvfølgelig et sjokk for oss også. Det er latterlig, sier han til Avisa Oslo.

– Tøffe tider

Han synes det er særlig provoserende at barn og unge mister tilbudet sitt. På Frogner stadion, en av svært få uteisbaner i Oslo, er det kun åpent for ishockeyspilling på hverdagene mellom klokken 11 og 16 – samt noen timer søndag og lørdag.

På det tidspunktet i hverdagen er de fleste barn og unge opptatt med skole.

– Det er tøffe tider for alle som er glad i ishockey. Det er sinnssykt tøft å se barn og unge som ikke får mulighet til å gå på skøyter, sier han.

Et alternativ kunne ha vært å spille på Voldsløkka i helgene, da åpningstidene til banen er lenger enn på Frogner stadion. Men der er det ikke tillatt med puck og kølle på lørdag og søndag. Samtidig advarer brannvesenet mot å oppholde seg på sjøisen, og på de mindre isbanene rundt omkring i byen er det ofte for tett mellom folk til å kunne spille organisert.

– Vi er den største idretten av dem som bruker isflatene. Men hvor er det tenkt at man skal få lov til å spille? spør Knutsen.

Les også

Rett utenfor Oslo trenes det nå for fullt: – Ventet på dette veldig lenge

Burde latt eliten spille innendørs

Også i forbundet er det frustrasjon å spore. Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, mener man burde løst situasjonen på en annen måte. Han påpeker samtidig at han har tiltro til at det er kyndige fagpersoner som har tatt avgjørelsen.

– Vi synes selvfølgelig at dette er kjedelig. Barn og unge har vært mye skadelidende under koronaen, selv om man sier at man skal ta hensyn til dem. Det er ganske dramatisk, sier han.

– Så har toppidretten hatt en egen smitteprotokoll og holdt et strengt regime for å forhindre smitte. Jeg er overrasket at man da ikke kan fortsette med aktivitet i ishallene for eliten, legger Eide til.

Mener det er større sannsynlighet for smitte i ishaller

I en e-post forklarer FHI bakgrunnen for at ishallene ble stengt denne uken. De viser til et brev de overleverte til Statsforvalteren mandag.

– Det er sannsynlig at luft og temperaturforhold på innendørs skøyte- og ishockeyhaller er gunstige for overlevelse og spredning av SARS-CoV-2. Vi har også kunnskap om smitte og utbrudd ved ishockey-aktiviteter. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor å unngå organisert trening i ishaller når smitterisikoen i samfunnet tilsvarer risikonivå 4 og høyere, heter det.

NRK skrev denne uken at over 100 personer er blitt smittet i ishaller denne måneden. Mange av tilfellene knyttes til et utbrudd i ishockeyklubben Comet fra Halden.

– Det har internasjonalt og nasjonalt vært mange utbrudd forbundet med ishockeytrening- og kamper. Flere viser til virusets iboende egenskaper, samt at selve designen og utformingen av skøytebanene kan være en del av årsaken til dette, konstaterer FHI.

Les også

Brannvesenet reagerer kraftig mot dette: – Isen er utrygg

Oslo kommune: – Forståelse for at det er vanskelig

Ettersom det bygges ny isflate på Valle Hovin, har det ført til veldig tette og travle ettermiddager på Frogner stadion de to siste vintrene. Aktiviteten som tidligere var fordelt på to baner, er nå på kun én bane, opplyser Oslo kommune til Avisa Oslo.

– På grunn av korona har vi ikke publikumstider samtidig med organisert idrett, da det rett og slett blir for mange mennesker samlet på et område, og vi vil ikke klare å oppfylle krav til smittevern for utøvere, publikum og våre egne ansatte. Det er også andre sikkerhetsrestriksjoner i forbindelse med de ulike idrettene som ikke er forenlige med å dele banen med publikum, sier Kathrine Godager Nordby, seksjonssjef idrett i Oslo kommune.

Hun forteller videre at de har forsøkt å fylle alle ledige tider på Frogner stadion til ishockeyspilling, men at de også må ta hensyn til de gjeldende avstandsreglene.

– Vi har stor forståelse for at det er vanskelig for hockey å ikke kunne være i ishaller, sier Nordby.

Kommentarer til denne saken