– Å fy faen! utbryter Ousman Souleymane flere ganger i videoen han filmet fra Stovner natt til 1. juledag.

Først er det svart røyk. Så skyter flammene ut fra leiligheten i Tokerudberget med en voldsom kraft mens kamera går.

– Det var dramatisk. Jeg var på vei hjem da jeg gikk forbi og så begynte det å komme røyk fra boligen før det begynte å brenne. Det var dramatisk, forteller Souleymane dagen derpå.

Se den dramatiske videoen: Her skyter flammene ut av leiligheten: – Å fy f..n!


Alle biler på den ene siden

En kvinne ble funnet omkommet i leiligheten. Saken skal etterforskes av politiet.

Souleymane er nabo i området og er kritisk til det han observerte av slukningsarbeidet denne natten.

Mens han selv så flammene utvikle seg ut fra verandaen på den ene siden av blokka, reagerte han på at brannvesenet parkerte bilene sine på den andre siden – der den vanlige bilveien går.

– De kom seg ikke ned på den andre siden av blokka, det sto 10/15 biler på den andre siden, anslår Ousman Souleymane.

Han synes ikke det så ut som at brannbilene ble brukt på en nyttig måte og gikk selv opp til nødetatene på oversiden av blokka for å varsle om at de burde legge inn innsatsen mot flammene på den andre siden.

– De sa at de tok med brannslukningsslangene ned trappa og det var den eneste informasjonen jeg fikk, gjenforteller han og anslår at det tok rundt 20 minutter før mannskap kom ned med slangene og startet slukningsarbeid fra den andre siden.

Nedsiden av blokka er ikke en vanlig bilvei, men en gangvei. Souleymane påpeker at han ønsket å gi info om hvordan de kunne komme seg dit med bilene, men opplevde ikke å bli hørt – ei heller da han senere ringte 110 for å informere om dette.

– Etter i natt fikk jeg et veldig dårlig inntrykk av dem, sier han.

Skal evalueres

– Det er fint at han spør om det, det er vi åpne for. Vi skal selvsagt evaluere denne brannen, slik som vi gjør med alle andre større branner, svarer innsatsleder Robert Correll i Oslo brann- og redningsetat.

Det er kun gått en dag siden dødsbrannen og den evalueringen er langt fra ferdigstilt.

Innsatslederen gjør rede for vurderingene som ble gjort på stedet i forbindelse med slukningsarbeidet i natt.

Han forteller at det ikke er alle steder hvor brannbilene kommer til. Selv om det for naboene kan ha sett rart ut at brannbilene alle sto på den andre siden, understreker innsatslederen at det er mannskapene som kommer med bilene som blir brukt i slukningsinnsatsen.

Etter hvert som brannmenn tok seg rundt med slanger for å slukke fra baksiden, vurderer Correll at det fungerte godt og at han hadde full kontroll på disse mannskapene.

Må prioritere

Samtidig uttrykker han forståelse for at det for en nabo som Souleymane kan se ut til at de bruker lang tid med å komme seg rundt til verandaen med slangene.

Correll framhever at det er nødvendige prioriteringer som må gjøres der og da fra de første mannskapene som ankommer.

Første bil med med fem personer kom fra Grorud brannstasjon før det etter hvert kommer biler fra flere stasjoner.

– Første bil med mannskap på fem må gjøre en vurdering av hva de kan få til med sitt mannskap på den tiden de har. Livreddende innsats går foran slukking, det er prioritet nummer én, sier innsatslederen.

Han utdyper at det blant annet innebar å sørge for frie rømningsveier i trappeløpet slik at folk i blokka kunne rømme ut selv.

– Så ble det sendt røykdykkere ned trappa til brannleiligheten som var tre etasjer ned. Da de kom seg ned dit og tok seg inn, brant det så fælt at de måtte trekke seg ut igjen. Da satt vi inn innsatsen rundt baksiden og inn den veien, fortsetter innsatslederen.

Krevende brann

Brannen førte til at tre brannkonstabler fikk skader. En av dem måtte sendes til Ahus for behandling. Brannen var så kraftig at døra til den aktuelle leiligheten brant opp.

– Jeg har aldri vært på en leilighetsbrann hvor det er så mange energirike branngasser. Vanligvis klarer vi å slukke med ett røykdykkerlag, men her måtte vi ha to røykdykkerlag. Brannen i leiligheten utviklet seg enormt mye, og det var energirik og varm røyk, så det tok tid å slukke den.

Han legger til at brannvesenet hadde enda flere røykdykkerlag i sving som gikk oppover i trappeoppgangen for å få ut beboere ut av blokka. Brannvesenet måtte også bruke ressurser på å sette opp stiger til enkelte beboere. Forholdene på stedet ikke tillot dem ikke å bruke stigebil.

– Hvert minutt virker som et kvarter, vi har ikke noe problem med at noen synes det tar lang tid. Det er også fint at de ringer 110-sentralen og fysisk sier fra. Det kan være at man har sett noe som vi ikke har sett, men akkurat her var vi fullt klar over det, sier Correll med henvisning til flammene på baksiden av blokka.

Totalt var det 19 biler og 56 personer i sving fra brannvesenet for å håndtere den krevende brannen på Stovner. Oslo brann- og redningsetat fikk bistand fra Asker og Bærum og Nedre Romerike.