Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på overlege som vil la viruset gå sin gang: – For tidlig

– Jeg ble paff da jeg hørte utsagnet om å slippe viruset fri, sier immunolog Anne Spurkland.

Vi må begynne å forholde oss til covid-19 som en av veldig mange andre infeksjonssykdommer vi må leve med. Det viktigste nå er å øke kapasiteten i helsevesenet, men folk flest må innse at de uansett kommer til å bli smittet, var budskapet fra overlege ved St. Olavs hospital, Trude Basso og kollega Eli-Anne Emblem Skaug søndag i Midtnorsk debatt.

Overlege Basso tok til orde for å slippe viruset fri og at myndighetene burde fjerne karantenereglene.

Immunolog og lege Anne Spurkland ved Universitet i Oslo sier det er for tidlig.

– Basso er en kollega med klare meninger, og har tidligere påpekt at helsevesenet ikke er rigget for en pandemi. Så da jeg hørte dette siste utspillet ble jeg rett og slett paff, sier hun og fortsetter:

– Kapasiteten på sykehusene er ikke god nok, selv om vi nå ser at omikron gir et relativt mildere sykdomsbilde og at de eldre med boosterdose klarer seg ganske bra, forklarer Spurkland.

Sistnevnte viser også FHI nyeste ukesrapport:

«Foreløpig analyse av norske data har estimert at risikoen for sykehusinnleggelse med covid-19 som hovedårsak etter infeksjon med omikronvarianten var 69 % lavere, sammenlignet med infeksjon med deltavarianten», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i ukesrapporten for uke 1.

I løpet av 2022

– Det å ta bort alle tiltakene nå vil føre til en kraftig smittetopp, påpeker Spurkland.

Men vi kommer til den fasen Basso beskriver, forsikrer immunologen.

– Det blir sånn som hun sier, at vi håndterer dette slik som andre virus. Det er bare et spørsmål om når.

Hun tror at vi kan se en ende på pandemiens restriksjoner i løpet av 2022, og at vi da vil forholde oss til korona som en sesonginfluensa.

– Vi vet at influensa tar liv hver vinter. Og sånn blir det med korona også, at samfunnet ender opp med en aksept for at dette er en mulighet.

Les også

Nedgang i koronainnleggelser ved Oslo-sykehusene siste døgn. Diakonhjemmet går fra gul til grønn beredskap

Forventer finansiering

Danmark har langt høyere smittetrykk enn Norge men har likevel hatt lettere tiltak, med blant annet at skjenking til 22.00.

Onsdag sa statsminister Mette Fredriksen til dansk TV2 at de hadde tenkt å følge anbefalingene om åpne landets kinoer, konsertsteder, teatre og kulturhus med krav om koronapass, munnbind og antallsbegrensninger. Onsdag kveld ble det klart at folketingets epidemiutvalg godkjente regjeringens anbefalinger om lettelser i restriksjonene.

– Danmark har bedre oversikt over smitteutbredelsen for de tester mer enn oss. Koronapass har de allerede hatt tidligere i pandemien, og gjeninnførte det i november da smitten med deltaviruset økte.

Spurkland tror også det vil komme justeringer av i tiltakene her til lands under regjeringens pressekonferanse torsdag kveld.

– Situasjonen er ikke så desperat som det kunne se ut til da dette dukket opp i desember.

– Har du noen er forventinger til regjeringen når de skal vurdere tiltakene på nytt?

– Jeg håper videregående elever får gult nivå, det er ikke forholdsmessig at de må være så mye hjemme.

Når det gjelder balansegangen mellom å stenge ned samfunnet opp mot sykehuskapasitet, sier Spurkland at dette må være et politisk valg.

– Men kostnadene det gir å holde viruset under kontroll ved hjelp av tiltak er formidabel.

Nå håper hun at sykehusene vil få tilstrekkelig finansering til en beredskap som er i stand til å håndtere smittetopper.

Les også

Nå åpner snart denne svenske favoritten på Løkka

Les også

Var tiltalt for Prinsdal-drapet – dømt for grove trusler i samme sak

Les også

Naboene klager på ulovlig avkjørsel: – Kun gangvei, sier eier

Kommentarer til denne saken