– Vi vil oppfordre studentorganisasjonene og universitetene til å organisere treffpunkter for studenter utendørs slik at man kan være sosial. Ute er det ingen smitterisiko og slike samlinger vil gjøre det hyggeligere å være student, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på fredagens pressekonferanse

Utspillet får Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, til å reagere. Det skriver Khrono, som først omtalte saken.

– Studentene har det innmari tøft nå. De bor i trange hybler og fulle kollektiv, og at lesesalene holder stengt gjør det veldig vanskelig å studere. De trenger lesesalene sine, ikke en oppfordring om å kle seg godt og gå en tur på Blindern, sier Stølen til Avisa Oslo.

– Når Nordre Aker har ti tusen studenter og vi vet at vi har romslige lokaler og gode rutiner for smittevern i bydelen, da syns jeg det er merkelig at myndighetene heller risikerer at studentene tar kollektivtransport ned til sentrum for å stå i kø utenfor Deichman.

En nedprioritering av studentene

Han stiller seg kritisk det han kaller «en nedprioritering av studentene» og en uforholdsmessighet i tiltakene:

– Vi har vært flinke på smittevern i Oslo, men for at folk skal være flinke må de ha tillit til tiltakene. Og folks tillit er avhengig av forholdsmessighet, og det tror jeg ikke folk oppfatter at det er, når folk kan stimle sammen på kafeer og utenfor folkebibliotekene, men ikke slipper inn på campus.

Stølen peker på at lesesalene er viktige, ikke bare for de sosiale og intellektuelle samtalene, men også for infrastrukturen og tilgangen på digitale og fysisk materiale. Han forstår om studentene blir irriterte på Nakstads utspill:

– Jeg håper han var uheldig med det utspillet der, sier Stølen.

Det har snart gått ett år med tiltak, og selv om rektoren understreker at han er imponert over Oslostudentene og egne ansatte, uttrykker han også bekymring. Nå håper Stølen at det blir slutt på oppfordringer om å kle seg godt, og at studentenes situasjon tas på alvor:

– Det har blitt sagt mye pent om studentene lenge – nå er det på tide å følge opp.

Oppfordringen hans til myndighetene er klar:

– Det er på tide å gjøre lettelser for studentene, avslutter han.

– Studenter er som andre folk

Leder av Studentparlamentet på UiO, Runa Kristine Fiska, er glad hennes egen rektor er så tydelig og stiller seg bak Stølens krav om at studentene må opp på prioriteringslista:

– Studentene har blitt nedprioritert lenge nå, sier hun og legger til:

– Det er som om myndighetene tror at studenter slurver mer enn andre med smittevernet.

Det stemmer ikke, mener Fiska:

– Studenter er som andre folk, noen er superflinke, andre litt mindre flinke. Det vi vet er at veldig lite smitte kan spores til universitetene, da er det merkelig at man ikke kan åpne lesesalene. Særlig når små kafeer og butikker kan holde åpent.

Hun ler litt av oppfordringen fra Helsedirektoratet:

– Hvis man orker å møtes utendørs i 12 minus grader, så må man gjerne det. Men det er ikke helt været for å slå seg ned og lese pensum, sier hun og legger til:

– Å gå en tur kan ikke erstatte behovet for en lesesal og for å ha campus åpent.