– Jeg ble oppmerksom på en jente som gikk rundt med skanner og tok på absolutt alle varene i hylle etter hylle, uten noen form for smittehensyn. Ingen hansker, ingen vask av hendene. Det er rett og slett helt uakseptabelt, forteller Tord Ripe.

Han handlet på Coop Mega Frogner da han ble vitne til hendelsen mandag 29. mars.

Mener det var prisjeger

Ripe forteller at det så ut som at hun gjemte seg for de butikkansatte, holdt skanneren som en mobil, gjemte den under jakka da det kom noen forbi. Stort sett skal hun ha stått med ryggen til forbipasserende.

Etter å ha observert situasjonen i flere minutter, mener Ripe det var sjekking av pris hun holdt på med:

– I så fall er det ganske utrolig å drive med dette når Oslo og Norge omtrent er helt nedstengt, og la slike utsendte plukke opp hundrevis av varer i en butikk, sier han.

Han er klar på at eventuell praksis av prisjaging med dårlig håndheving av smittevern må ta slutt:

– Det gir ingen god følelse å gå og handle i en butikk der alle prøver å etterleve smittereglene for å se at noen tar fram vare etter vare på denne måten.

Coop reagerer

Kommunikasjonssjef i Coop Mega, Harald Kristiansen, har sett videoen og sjekket med sine fagfolk.

– Dette er mest sannsynlig en prisjeger og vi setter bokstavelig talt lite pris på at de tar unødvendig på varene og vil vurdere om vi skal følge opp hendelsen, svarer Kristiansen.

Han forventer at konkurrenter følger retningslinjer og anbefalinger.

– Om våre konkurrenter benytter seg av prisjegere i våre butikker forventer vi at de følger de samme retningslinjene og anbefalingene som gjelder for vanlige kunder når det gjelder smitteforebyggende tiltak. Ett av rådene er å ikke ta på varer du ikke skal ha.

Avviser involvering

Avisa Oslo har vært i kontakt kommunikasjonsapparatet til Norgesgruppen og Rema 1000, de to konkurrentene til Coop.

Videoen er sendt til begge parter. Norgesgruppen avviser at de driver med den type aktivitet lenger.

Etter det Avisa Oslo forstår, driver kjeder fortsatt med prissjekking hos hverandre, men det skal fra Norgesgruppens side ikke skje ved bruk av skannere og at man heller ikke tar på varer. Det kan ses i sammenheng med oppsigelsen av en felles avtale mellom partene i fjor høst. I flere år la den rammer for at prisjegere kunne gå inn i hverandres butikker for å sammenligne priser.

Rema 1000 avviser at de kan være involvert i hendelsen på Coop Mega Frogner.

I desember varslet Konkurransetilsynet milliardgebyrer til Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop for det de mener er prissamarbeid gjennom informasjon fra prisjegere. Kjedene har til 15. april å gi sine merknader til Konkurransetilsynet. Norgesgruppen og Coop har markert sin motstand og avvist påstandene i offentligheten da varselet ble kjent.