Lørdag publiserte VG et intervju med Frp-veteran Carl I. Hagen. Bakgrunnen var Hagens ønske om å gjøre comeback på Stortinget.

I intervjuet kobler Hagen blant annet innvandringen til koronasmitten i hovedstaden. Det får Fabian Stang (H), tidligere ordfører i Oslo, til å reagere, skriver VG.

– Det er klart at vi er i en valgkamp, og at da ser man mye rart, men dette var over grensen, sier Stang til Avisa Oslo.

Fabian Stang om Molde-ordførerens utspill: – Dette angrepet er et bevis på hvorfor barn blir ufyselige

– Det er simpelt

I intervjuet med VG sier Hagen at koronasmitten delvis skyldes den langsiktige innvandringspolitikken som er ført de siste 20–30 årene. Han peker på at smitten er mye høyere i innvandrerbefolkningen. Han sier også at den omfattende koronasmitten øst i Oslo «er en konsekvens av innvandringspolitikken».

Videre hevder Hagen at innvandrere utnytter det norske systemet.

– Vi kan godt diskutere hvor mange innvandrere Norge kan ta over med vellykket integrering, men vi snakker pent om de som er her og vi verdsetter den jobben alle gjør for å få Oslo til å gå rundt, sier Stang.

Den tidligere ordføreren peker på en anekdote, som han tenker at Hagen kan ha godt av å høre:

– I forgårs var jeg på et forskningsprosjekt for koronasmitte, for sånne gamlinger som Hagen og meg, smiler Stang og fortsetter:

– Alle som stilte opp for det prosjektet hadde innvandrerbakgrunn. Uten dem hadde det ikke vært noe prosjekt, og det er ganske typisk for Norge i dag. Vi er et samfunn bestående av dem som bor her.

Han vil ikke bruke begrepet rasisme, om Hagens utspill, men er ikke mild i sin dom:

– Det er simpelt. Og ordentlig ufint.

Rett spor

– Vi har mennesker i byen vår, av ulik opprinnelse, som ikke følger systemet. I min barndom var det kritthvite Tveitagjengen som var de skumleste. De som gjør noe gærent må vi prøve å få på rett spor, og det håndterer vi på andre måter enn ved å drive sjikane mot grupper. Hudfarge, etnisitet eller hva pokker det er for noe, skal vi ikke se på: Vi må se vært enkelt menneske, sier Stang.

– Hva tenker du om at Sylvi Listhaug, som potensielt kan bli den nye lederen av Hagens eget parti, støtter utsagnene hans?

– Den spøkefulle kommentaren hos oss i kveld var at vi ikke kommer til å nekte sunnmøringer å komme til Oslo, sier Stang og legger til:

– Jeg undrer meg jo litt over om de som støtter Hagens utspill noen gang har møtt alle de fantastiske menneskene som jeg har møtt.

– Ingen støtte

– Er du redd for at slike utspill kan bli hverdagskost om Hagen kommer på Stortinget?

– Den gode nyheten er at denne typen ufinhet mot medmennesker har liten eller ingen støtte i Stortinget, men slike utspill nører nok under et hat som dessverre finnes i samfunnet, særlig nå under pandemien. I kriser peker vi på andre, sier Stang og legger til:

– Men den pekefingeren som Hagen prøver å trekke frem, den finnes det heldigvis veldig få av i resten av samfunnet.

Avslutningsvis har han en liten hilsen til den tidligere kollegaen i oslopolitikken:

– Hagen har bidratt til å få Frp fra tjue til fire prosent i Oslo, så jeg ønsker ham lykke til videre, sier Stang.

Lørdag kveld presiserer Carl I. Hagen overfor VG at hans kritikk ikke var rettet mot innvandrere, men innvandringspolitikken. Videre sier han at kun ha påpekt faktiske forhold, skriver avisen.

Les også

Et parti for (til dels svært) gamle menn